![Niban Dashi](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dw31a4294a/images/recipe/HD_PNG_LC_20200430_DE_RC_CI_r0000000001103_GER.png)
Główne SKŁADNIKI
- Owoce morza
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- wodorosty kombu i płatki ryby bonito pozostałe z podstawowego bulionu dashi
- 20 g dodatkowych płatków ryby bonito
-
Przygotowanie
-
1Kombu i płatki ryby bonito z przepisu na podstawowy bulion dashi i dodatkowe 20 g płatków bonito doprowadzić do wrzenia w garnku z 1,2 l zimnej wody. Usunąć wodorosty kombu.
-
2Bulion gotować, aż objętość płynu zmniejszy się do dwóch trzecich. Następnie przecedzić całość przez drobne sito.
-
3Wskazówka: Bulion dashi można przelać i przechowywać w lodówce lub bezpośrednio po przygotowaniu przetwarzać dalej. Zamiast drobnego sita można zastosować 3-ply wkładkę parową firmy Le Creuset wyłożoną ręcznikiem lub papierem kuchennym.