Niban Dashi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
2-4 2-4
Niban Dashi
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • wodorosty kombu i płatki ryby bonito pozostałe z podstawowego bulionu dashi
  • 20 g dodatkowych płatków ryby bonito
  • Przygotowanie

  • 1
    Kombu i płatki ryby bonito z przepisu na podstawowy bulion dashi i dodatkowe 20 g płatków bonito doprowadzić do wrzenia w garnku z 1,2 l zimnej wody. Usunąć wodorosty kombu.
  • 2
    Bulion gotować, aż objętość płynu zmniejszy się do dwóch trzecich. Następnie przecedzić całość przez drobne sito.
  • 3
      Wskazówka: Bulion dashi można przelać i przechowywać w lodówce lub bezpośrednio po przygotowaniu przetwarzać dalej. Zamiast drobnego sita można zastosować 3-ply wkładkę parową firmy Le Creuset wyłożoną ręcznikiem lub papierem kuchennym.