"Risalamande" - tradycyjny skandynawski deser świąteczny z puddingiem ryżowym

CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 minut Poniżej 30 minut
PORCJE
6-8 6-8
"Risalamande" - tradycyjny skandynawski deser świąteczny z puddingiem ryżowym
„Risalamande” to tradycyjny skandynawski świąteczny deser, który jest zwykle podawany po wieczornej uczcie 24 grudnia. Ten duński deser ryżowy jest mieszany z bitą śmietaną, wanilią i posiekanymi migdałami. Pudding ryżowy, zwany także „Risengrød”, przygotowywany jest dzień wcześniej. Posiekane, blanszowane migdały są dodawane wraz z całym migdałem, a kto otrzyma porcję z całymi migdałami, wygrywa nagrodę - tradycyjnie małą marcepanową świnkę.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • pudding ryżowy „Risengrød” na zimno według powyższej receptury
  • 250 g całych migdałów
  • 500 ml bitej śmietany
  • 1-2 laski wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dżem wiśniowy do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Pudding ryżowy do tego deseru przygotowywany jest dzień wcześniej według przepisu na „Risengrød” i przechowywany w lodówce przez noc. Więc może całkowicie usiąść i stać się twardy.
  • 2
    Doprowadzić wodę do wrzenia, następnie włożyć całe migdały do miski i całkowicie zalać wrzącą wodą. Odcedzić po 2 minutach i dobrze spłukać pod zimną wodą.
  • 3
    Migdały obrać i grubo posiekać. Zostawić cały migdał.
  • 4
    Następnie ubić śmietanę i ostrożnie włożyć ją do puddingu ryżowego.
  • 5
    Strąki wanilii przekroić na pół, zeskrobać miąższ i wymieszać z cukrem pudrem. Wmieszć także ryż na mleku.
  • 6
    Na koniec wymieszać migdały razem z jednym całym migdałem i trzymać „risalamande” w lodówce, aż będą gotowe do podania.
  • 7
    Podawać z ciepłą konfiturą wiśniową.
 
Wskazówki:
Ilości podane w tym przepisie są tylko orientacyjne i wystarczają na dużą porcję puddingu ryżowego. W razie potrzeby należy je dostosować.
Tradycyjnie „Risalamande” podaje się ze skandynawskim sosem wiśniowym, ale dobrą alternatywą jest konfitura wiśniowa lub szybki kompot wiśniowy domowej roboty.
 
 
Le Creuset