„Risengrød“ – tradycyjny skandynawski ryż na mleku z cynamonem, cukrem i masłem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Około 2 godzin Około 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
„Risengrød“ – tradycyjny skandynawski ryż na mleku z cynamonem, cukrem i masłem
Od XIX wieku pudding ryżowy jest tradycyjnie podawany w większości krajów skandynawskich, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przepis ten opisuje typową metodę przygotowania w Skandynawii, która jest bardzo energooszczędna, ponieważ pudding ryżowy jest „gotowany na łóżku”. Pudding ryżowy jest zwykle spożywany przed wystawną kolacją bożonarodzeniową. Ponieważ pudding ryżowy jest bardzo sycącym daniem, zaspokoi pierwszy duży głód. To skandynawska sztuczka, aby koszt uczty był jak najniższy. Duńska rodzina królewska kontynuuje tę tradycję do dziś. Inną skandynawską tradycją na Boże Narodzenie jest dostarczanie miseczki puddingu ryżowego dla "nisse" (gnomów). Jest to umieszczone na strychu dla gnidy, a legenda głosi, że gnidy, które nie dostają puddingu ryżowego, robią hałas i robią psikusy kosztem mieszkańców domu.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na pudding ryżowy:
  • 1,5 litra mleka
  • 250 g ryżu
  • szczypta soli
Do podania:
  • cynamon
  • masło
  • Przygotowanie

  • 1
    Doprowadzić mleko do wrzenia w żeliwnej brytfannie. Uważaj, aby powoli podgrzewać mleko, w przeciwnym razie łatwo się spali.
  • 2
    Dodać ryż i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając.
  • 3
    Brytfanne odstawić z kuchenki, nałożyć na nią pokrywkę i owinąć wokół niej duży, gruby ręcznik. Umieścić garnek w łóżku i przykryć kołdrą. Odstawiamy ryż na kilka godzin, aż osiągnie pożądaną miękką konsystencję.
  • 4
    Przed podaniem ponownie zagotować i dodać sól, jeśli chcesz. W razie potrzeby dodać trochę więcej mleka. Pudding ryżowy podawać w małych miseczkach posypanych cynamonem i odrobiną masła na środku.
 
• If using the duvet method, make sure you first use a thick towel before covering with a duvet. Move the casserole slowly to avoid any spilling and be prepared for a little evaporated water on the lid of the casserole - you don’t want your bedding getting wet.
• As an alternative to cinnamon sugar, maple syrup is great stirred into this recipe.
• For a more decadent version, swap 500ml of milk for cream and add a sprinkle of nutmeg.
 
 
Le Creuset