Polędwica w boczku

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
 Polędwica w boczku
Główne SKŁADNIKI
  • Wieprzowina & Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 12 do 14 cienkich plasterków boczku
  • 75 g musztardy Dijon
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 łyżki świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku, podzielone
  • 2 małe filety wieprzowe, usuń ścięgna (150-180g na osobę)
  • 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżeczka przyprawy do owoców morza
  • 250 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 mały kabaczek pokrojony w półkola
  • 125 g świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy
  • 125 g okry, pokrojonej na ukos
  • 200 ml bulionu z kurczaka
  • 10 małych pomidorów, pokrojonych wzdłuż
  • 1 mała czerwona papryka
  • Opcjonalnie 1 łyżka niesolonego masła
  • 2 łyżki świeżej bazylii, szyfonada
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200.
  • 2
    Smażyć boczek w Garnku Profesjonalnym Gourmet, aż zacznie się rumienić, ale nadal będzie elastyczny. Ułóżyć paski boczku na papierze kuchennym.
  • 3
    W małej misce wymiesza musztardę, brązowy cukier, tymianek i 1 ząbek czosnku.
  • 4
    Obtocz dwa kawałki fileta w mieszance musztardy. Upewnić się, że masa jest równomiernie rozłożona.
  • 5
    Owinąć paski boczku wokół filetów. Aby zabezpieczyć boczek, można go przymocować wykałaczkami.
  • 6
    Zawinięte kawałki fileta włożyć do garnka i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 15-20 minut. Dla pewnościć umieść termometr do mięsa w najgrubszej części fileta i piec, aż osiągnie 58-60 °.
  • 7
    Wyjąć kawałki fileta z piekarnika i umieścić je na płycie kuchennej wyłożonej folią aluminiową.
  • 8
    Pozostawić garnek do ostygnięcia przez około 5 minut.
  • 9
    Następnie dodać czerwoną cebulę i gotować przez ok. 5 minut. Dodać resztę czosnku i przypraw do owoców morza i gotować przez około 30 sekund.
  • 10
    Teraz dodać dynię, kukurydzę, okrę i rosół z kurczaka i gotować przez około 5 minut z zamkniętą pokrywką. Dodać pomidory i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut bez pokrywki.
  • 11
    Wyłączyć ogień i dodać masło i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.