5x ryż – każdego dnia w nowej odsłonie

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
1-2 1-2
5x ryż – każdego dnia w nowej odsłonie
Główne SKŁADNIKI
  • Ryż
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 200g ryżu basmati (co daje po ugotowaniu 600 g ryżu basmati)
  • 1 szczypta soli morskiej
  • Topping według uznania (warianty przygotowania toppingu 1-5 poniżej)
  • Przygotowanie

  • 1
    Przygotowanie ryżu:
  • 2
    Przepłukać ryż w misce wody, następnie odcedzić przez sitko. Czynność powtórzyć trzykrotnie, aby wypłukać nadmiar skrobi.
  • 3
    Ryż basmati przełożyć do naczynia Cocotte Every, doprawić szczyptą soli i dolać 320 ml wody, aby poziom wody sięgał 1,5-2 cm ponad poziom ryżu.
  • 4
    Ryż gotować na średnim ogniu bez przykrycia i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować 5 minut pod obiema pokrywkami.
  • 5
    Wyłączyć płytę. Cocotte Every wraz z przykrywką pozostawić na piecu. Zostawić 25-30 minut pod przykryciem, aby ryż „doszedł”. Przed podaniem ryż przemieszać widelcem.
  • 6
    Serwowanie: Podane niżej ilości przeznaczone są dla 600g ugotowanego ryżu basmati:
  • 7
    Topping 1 – na ryż ułożyć 50g cebuli zamarynowanej w sosie balsamico, 100-150g wędzonego łososia oraz ok. 180g zblanszowanej fasoli edamame, doprawić i polać odrobiną soku z limonki.
  • 8
      Topping 2 – na ryż ułożyć 100g doprawionego i gotowego do spożycia kimchi, 2-4 ugotowanych na miękko jajek, chrupiącą świeżą czerwoną kapustę wedle uznania oraz zioła i kiełki do przybrania potrawy.
  • 9
      Topping 3 – na ryż ułożyć 1 łyżkę oleju z chili, 50g kiełek fasoli mung, 4 cebulki dymki pokrojone w krążki oraz 40g podsmażonych i posolonych orzeszków ziemnych.
  • 10
      Topping 4 – na ryż ułożyć 3 ogórki szklarniowe pokrojone w plastry, 3 rzodkiewki również pokrojone w plastry, sporą ilość soku z limonki, odrobinę sosu sojowego i kilka kropel oleju sezamowego. Przed podaniem przybrać mieszanymi ziarnami sezamu, smażonymi wodorostami morskimi oraz ziołami i kiełkami.
  • 11
      Topping 5 – na ryż ułożyć 2 małe dojrzałe awokado pokrojone w kostkę, 30g kiszonego imbiru, odrobinę sosu majonezowego sriracha oraz niewielką ilość chili w proszku. Dodać surowego tuńczyka pokrojonego w plastry.