Bakłażan z winegretem czosnkowo-kminkowym, fetą i ziołami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Bakłażan z winegretem czosnkowo-kminkowym, fetą i ziołami
Proste, pełne smaku danie z bakłażana. W połączeniu z intensywnym sosem winegret może stanowić danie główne lub być serwowane jako pyszny dodatek.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2–3 średnie bakłażany, grubo pokrojone
  • 3 łyżki (45 ml) oliwy z oliwek
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 3 ząbki czosnku, nieobrane
  • 1 łyżka (15 ml) uprażonego mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • 100 g miękkiej, rozdrobnionej fety
  • 80 g marynowanej czerwonej cebuli, do podania
  • Natka pietruszki i mięta, posiekane, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • 2
    Umieść pokrojone bakłażany w misce i dokładnie wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Ułóż w jedną warstwę, dodając całe ząbki czosnku, w klasycznej formie do zapiekania Le Creuset o średnicy 32 cm.
  • 3
    Włóż do piekarnika na 15 minut, po czym obróć bakłażana i piecz przez kolejne 10–15 minut. Wyjmij z piekarnika. Bakłażany są gotowe, jeśli są kruche i zazłocone z obu stron. Wyjmij z dania miękki, upieczony czosnek, obierz, umieść w misce i rozgnieć widelcem z kminem rzymskim, pozostałą oliwą, przyprawami oraz skórką i sokiem z cytryny do smaku.
  • 4
    Przed podaniem skrop bakłażany, posyp pokruszoną fetą, czerwoną marynowaną cebulą i świeżo posiekanymi ziołami.
  • 5
    Aby szybko zrobić marynowaną czerwoną cebulę, przez 10 sekund ugniataj rękami pokrojoną cebulę w misce z dodatkiem soku z połowy cytryny i dużej szczypty soli.
  • 6
    Wskazówka szefa kuchni: Do blendera wlej odrobinę wody i dodaj 30 g różnych ziół z winegretem kminkowym, aby uzyskać dressing o intensywnie zielonym kolorze.