Beirut Breakfast

CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Beirut Breakfast
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g pomidorów w puszce (w kawałkach lub w całości)
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 100 g mieszanki pikli
  • 8 jajek
  • 4 łodygi selera
  • 1 bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 1 marynowana cytryna
  • 1 limonka
  • 1 podpłomyk
  • 4 suszone papryczki chili (np. papryka Aleppo)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 100 g mąki do smażenia w głębokim tłuszczu
  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka anyżu gwiazdkowego w całości
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka lawendy (lub innych suszonych kwiatów)
  • 1 łyżka zataru (lub oregano + sezam)
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • Przygotowanie

  • 1
    Wszystkie przyprawy, pieprz czarny, kminek, anyż, ziarenka kolendry i papryczki chilli podprażyć krótko w piekarniku, aby uwolnić ich smak i łatwiej było je zmielić w moździerzu. Następnie wszystkie przyprawy z wyjątkiem lawendy i zataru zmielić w moździerzu. Dodać paprykę w proszku, cukier i sól. Imbir i czosnek obrać i posiekać, seler pokroić w kostkę.
  • 2
    Umieścić połowę oliwy w brytfannie Le Creuset i smażyć imbir, czosnek i seler na średnim ogniu, aż staną się przezroczyste. Teraz dodać pomidory, sos pomidorowy i zmielone przyprawy i gotować wszystko przez 30 minut z zamkniętą pokrywką przez około 30 minut, aż brązowy cukier utworzy subtelną karmelową nutę. Od czasu do czasu mieszać, aby nic się nie przypaliło.
  • 3
    W międzyczasie pokroić bakłażana w kostkę ok. 2 x 2 cm i doprawić odrobiną soli i pieprzu. Rozgrzać olej w wysokim rondlu do około 180 stopni. Wskazówka: trzymać drewniany patyczek w rozgrzanym oleju. Jeśli utworzą się bąbelki, olej jest wystarczająco gorący. Pokroić bakłażana najpierw w mące, potem w jajku, a potem ponownie w mące i smażyć na oleju 1-2 minuty, aż będą ładne i chrupiące. Odsączyć na papierze kuchennym.
  • 4
    8 jajek (bez skorupek) włożyć do sosu pomidorowego i zamknąć pokrywkę na 5-6 minut. Celem jest ugotowanie jajek w sosie pomidorowym, tak aby żółtka nadal były lekko rzadkie. W międzyczasie posiekać pikle i cytrynę.
  • 5
    Umieścić smażone kostki bakłażana w misce lub głębokim talerzu. Ostrożnie podnieść 2 jajka na talerz drewnianą łyżką i dużą ilością sosu pomidorowego z brytfanny Le Creuset i umieścić obok kostki bakłażana. Udekorować talerze marynatami i cytryną, zatarem, kwiatami i ziołami - obfite i aromatyczne śniadanie w Bejrucie gotowe! Oczywiście dobrze komponuje się z podgrzewanym podpłomykiem i dużą szklanką mrożonej herbaty!