Bezglutenowe czekoladowe Brownie

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
+10 +10
Bezglutenowe czekoladowe Brownie
Te pyszne czekoladowe brownie, wykonane z mąki z orzechów makadamia, nie zawierają glutenu. Podawaj z łyżką lodów waniliowych, aby smakowały jeszcze lepiej.
Główne SKŁADNIKI
  • Orzechy i Nasiona
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 200 g deserowych płatków czekoladowych
  • 100 g pokrojonego w kostki
  • 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g mąki z orzechów makadamia lub mąki migdałowej
  • 30 g kakao w proszku
  • 5 ml proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów makadamia lub migdałów
  • 50 g płatków czekoladowych
  • 50 g płatków z białej czekolady
  • Płatki migdałowe do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C lub 180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem. Lekko nasmaruj tłuszczem formę na 12 brownie Le Creuset.
  • 2
    W misce żaroodpornej roztop masło i czekoladę deserową. Pozostaw do ostygnięcia.
  • 3
    W międzyczasie, korzystając z miksera, ubij jajka. Stopniowo dodawaj cukier puder, aż do uzyskania piany o podwójnej objętości i jasnej barwie. Delikatnie połącz roztopioną czekoladę i masło z mieszanką jajek.
  • 4
    Przesiej mąkę, kakao w proszku i proszek do pieczenia do mokrych składników. Za pomocą łyżki połącz obie części.
  • 5
    Grubo posiekaj orzechy i dodaj je do mieszanki wraz z karmelem i dropsami z białej czekolady, a następnie połącz. Wlej mieszankę do formy i udekoruj płatkami migdałowymi. Piecz przez 15 minut.
  • 6
    Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na tacy na 5 minut. Delikatnie wyjmij. Najlepiej podawaj na ciepło z lodami waniliowymi. Ewentualnie, przechowuj w hermetycznym pojemniku przez dwa dni.