Bouillabaisse z pomidorami i rozgniecioną bazylią

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
4-6 4-6
Bouillabaisse z pomidorami i rozgniecioną bazylią
Jest to tradycyjne danie, które celebruje bogactwo oceanu przy minimalnym wysiłku. Osobne usmażenie krewetek i kalmarów lub ryb pozwala uzyskać delikatną konsystencję owoców morza, ale wcześniejsze ugotowanie małży na parze w tym samym garnku zapewnia, że nie stracisz żadnego z tych aromatów.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

BOUILLABAISSE
  • 2 żółte cebule, posiekane
  • 1 por, pokrojony w plastry
  • 1 główka kopru włoskiego,posiekana
  • +/-60 ml oliwy z oliwek, do smażenia
  • 10 g włoskiej pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 10 g tymianku
  • 1 chili,posiekane
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 litr wywaru rybnego lub warzywnego
  • 200 g małży, oczyszczonych lub 100 g mrożonych małży w połówkach muszli
  • 15 ml koncentratu pomidorowego
  • 400 g całych pomidorów koktajlowych w puszce
  • 200 g dużych krewetek, oczyszczonych i obranych
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Sok z 1 cytryny do doprawienia
  • 200 g kalmarów pokrojonych w plastry
ROZGNIECIONA BAZYLIA
  • 60 g bazylii
  • 30 g orzechów makadamia
  • Sok z 1 cytryny
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Postaw dużą brytfannę Le Creuset na średnim ogniu i delikatnie podsmaż cebulę, por i koper włoski na odrobinie oliwy z oliwek, aż się zeszklą.
  • 2
    Zwiąż pietruszkę, liście laurowe, tymianek i chili sznurkiem kuchennym, aby utworzyć bukiet przypraw.
  • 3
    Umieść bukiet przypraw w brytfannie wraz z pokrojonymi ząbkami czosnku. Gotuj przez 2 minuty.Dodaj 1 szklankę bulionu i świeże małże (jeśli używasz mrożonych małży, nie dodawaj ich w tym momencie). Przykryj pokrywką i gotuj na parze przez 3–4 minuty, aż muszle małży się otworzą. Po otwarciu wyjmij małże z brytfanny, przykryj i odłóż na później.
  • 4
    Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez kolejne 2 minuty, dobrze mieszając. Dodaj pomidory i gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj pozostały bulion. Dopraw i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.(Jeśli używasz mrożonych małży, dodaj je do mieszaniny na 2 minuty przed końcem gotowania, aby się podgrzały).
  • 5
    Umieść kolejną patelnię Le Creuset na średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek i smaż krewetki aż do uzyskaniajasnoróżowego koloru z obu stron. Zdejmij z patelni i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na tej samej patelni bardzo szybko usmaż kalmary, aby nie stały się gumowate. Zdejmij z patelni i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • 6
    Aby przygotować rozgniecioną bazylię (opcjonalnie):
  • 7
    Umieść wszystkie składniki w blenderze i zblenduj, aż dobrze się połączą, ale nie będą za bardzo rozdrobnione.
  • 8
    Podawanie: nalej bouillabaisse do 4 miseczek Le Creuset Riviera Collection. Na wierzchu ułóż owoce morza i udekoruj bazylią. Podawaj od razu.