Brioche

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Brioche
Brioche to podobny do chleba francuski wypiek o dużej zawartości jajek i masła, które sprawiają, że ma on delikatną skórkę. Z tego przepisu powstaje 8 bułeczek do odrywania, które smakują wyśmienicie podawane z masłem i dżemem.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 50 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 4 jaja klasy XL
  • 350 g mąki plus dodatkowa mąka do posypania
  • 6 ml soli
  • 10 g drożdży suchych
  • 180 g miękkiego masła
  • Roztrzepane jajko
  • Przygotowanie

  • 1
    Delikatnie podgrzej mleko z cukrem, zdejmij z ognia i pozwól, aby wystygło.
  • 2
    Roztrzep jajka i wlej je do mleka z cukrem.
  • 3
    Przesiej mąkę i sól, a następnie wmieszaj suche drożdże.
  • 4
    Dodaj masę jajeczną i przełóż do misy miksera. Używając łopatki, wyrób ciasto.
  • 5
    Zmień łopatkę na końcówkę do wyrabiania ciasta i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zajmie to około 10 minut.
  • 6
    Stopniowo dodawaj kawałki masła, upewniając się, że zanim włożysz następny kawałek, poprzedni został całkowicie połączony z masą. Po dodaniu całego masła wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut. Ciasto musi być całkowicie gładkie, elastyczne i lśniące.
  • 7
    Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na noc, aby zwiększyło swoją objętość.
  • 8
    Następnego dnia wyjmij ciasto i uderz w nie ręką, aby je odpowietrzyć. Uformuj z ciasta rolkę i podziel na 8 równych części. Z każdego kawałka uformuj kulki. Włóż kulki do brytfanny do pieczenia chleba Le Creuset, posmaruj roztrzepanym jajkiem, nałóż pokrywkę i pozostaw przez około 1 godzinę, aby ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość.
  • 9
    Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 210°C (200°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem) i piecz przez 20 minut. Zdejmij pokrywkę i zmniejsz temperaturę do 180°C (170°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem) i piecz przez kolejne 15–20 minut do momentu, aż brioche zarumieni się równomiernie.
  • 10
    Pozostaw na pięć minut do ostygnięcia, a następnie wyjmij wypiek z naczynia i studź na kratce.
  • 11
    Podawaj na ciepło z masłem i dżemem.