Brownie z jagodami i gorzką czekoladą

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
+10 +10
Brownie z jagodami i gorzką czekoladą
To brownie to idealna równowaga wykwintnej gorzkiej czekolady i świeżej kwaskowatości jagód. Można je przechowywać w hermetycznym pojemniku przez maksymalnie 4 dni, dzięki czemu będą idealne jako prowiant do zapakowania lub na wielkanocne pikniki.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g solonego masła w temperaturze pokojowej
  • 800 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej
  • 30 g stopionej czekolady karmelowej
  • 12 jajek kur z wolnego wybiegu, roztrzepanych
  • 1 kg cukru trzcinowego
  • 400 g mąki tortowej
  • 80 g kakao w proszku
  • 400 g jagód
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C.
  • 2
    Roztop masło w rondlu, aż zacznie się rumienić i uwalniać orzechowy zapach. Wyłącz ogień i przenieś do miski. Dodaj czekoladę i ubijaj do roztopienia i wymieszania.
  • 3
    W mikserze utrzyj jaja i cukier do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Wsyp mąkę i kakao w proszku, a następnie delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Gdy mieszanka będzie gotowa, powoli dodaj masę czekoladowo-maślaną, a następnie jagody.
  • 4
    Wlej masę brownie do prostokątnej formy do pieczenia Le Creuset 33 cm. Nanieś karmel łyżką na całą powierzchnię, a następnie za pomocą tyłu łyżki polewaj czekoladę w różne strony po cieście, aby uzyskać efekt marmurkowy. Piecz przez 1 godzinę i 10 minut, aż będzie twarde w dotyku i pojawią się drobne pęknięcia na krawędziach. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce do studzenia ciasta. Pokrój na kwadraty i podawaj z dodatkowymi jagodami.