Bułeczki cynamonowe z polewą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Bułeczki cynamonowe z polewą
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do bułeczek:
  • 50 g masła
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko, ubite
  • 50 g cukru
  • 600 g mąki pszennej typu 550 lub 812
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 paczki suchych drożdży (po 7 g)
Do nadzienia:
  • 150 g miękkiego masła
  • 6 łyżeczek mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
Do polewy:
  • 100 g cukru pudru
  • woda
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • 2
    Umieścić patelnię w piekarniku podczas przygotowywania ciasta.
  • 3
    Dodać masło i mleko do rondla i podgrzewać, do czasu aż masło zacznie się topić. Poczekać aż stopi się całkowicie. Mleko powinno być letnie. Wmieszać ubite jajko z masłem i mlekiem.
  • 4
    Mikserem zmiksować cukier, mąkę, sól.
  • 5
    Dodać masę z mlekiem, jajkiem i masłem, następnie zmiksować wszystko w jedną gładką masę. W zależności od rodzaju mąki może być potrzebne trochę więcej wody.
  • 6
    Przykryć ciasto i odczekać godzinę aby wyrosło.
  • 7
    Wyjąć ciasto i rozwałkować na posypanej mąką powierzchni w prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm.
  • 8
    Wymieszać miękkie masło z cynamonem i cukrem do nadzienia.
  • 9
    Rozprowadzić masę równomiernie na cieście.
  • 10
    Pokroić ciasto w 9 dużych lub 18 małych plasterków.
  • 11
    Wyjąć patelnię z piekarnika i umieścić na niej ciasto zwinięte w kształt ślimaków, ściętą stroną do góry.
  • 12
    Bułeczki cynamonowe na patelni pod przykrywą pozostawić na 20-30 minut.
  • 13
    Następnie umieścić patelnię bez pokrywki w gorącym piekarniku w temperaturze 200 ° C na 25 minut.
  • 14
    Wymieszać cukier puder z wodą do polewy i polać letnie bułeczki.
  • 15
      Wskazówki: Bułeczki cynamonowe najlepiej smakują w dniu ich przygotowania. Następnego dnia możesz także włożyć je do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 ° C.