Bułeczki z żurawiną i orzechami włoskimi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Bułeczki z żurawiną i orzechami włoskimi
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g drożdży
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 80 g miękkiego masła ( w kostkach) | | 100 g suszonej żurawiny
  • 120 g posiekanych orzechów włoskich (prażonych w razie potrzeby)
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 mała garść orzechów włoskich
  • Przygotowanie

  • 1
    Wlać mleko do miski i rozpuścić w nim drożdże.
  • 2
    Dodać mąkę, cukier puder, jajko, kardamon i sól i wymieszać. Ciasto zagnieść za pomocą miksera lub ręcznie, aż będzie błyszczące i elastyczne.
  • 3
    Następnie zagnieść masło do ciasta.
  • 4
    W cieście wymieszać żurawinę i posiekane orzechy włoskie.
  • 5
    Następnie przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno urosnąć do około dwukrotnej wielkości.
  • 6
    Uformować jedenaście małych kulek (po 90–100 g) i pozostawić je do wyrośnięcia na kolejne 30 minut pod ściereczką.
  • 7
    Postawić żeliwną patelnie na ruszcie w piekarniku i podgrzać do 210 ° C.
  • 8
    Gorącą patelnię posypać mąką i rozłożyć bułki na patelni.
  • 9
    Ubić jajko w małej misce i obtoczyć bułki w mieszance jajecznej. Następnie posypać orzechami i cukrem pudrem.
  • 10
    Piec bułki przez 12-15 minut, aż uzyskają złoty kolor. Ostudzić przed rozerwaniem. Podawać bezpośrednio na patelni i spożywać na ciepło lub posmarować masłem.