Bulgogi wołowe i coleslawem z gruszką

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Bulgogi wołowe i coleslawem z gruszką
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego
  • ¼ startej słodkiej gruszki
  • 3 łyżki stołowe cukru brązowego
  • 1 łyżka stołowa wytrawnego sherry
  • 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
  • 1 łyżka stołowa gochuchang, koreańskiej pasty z papryki chili
  • 2-3 grubo pokrojone ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa startego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 drobno posiekane cebule szalotki
  • 1 łyżka stołowa prażonych ziaren sezamu
  • 700 g sirloinu (polędwicy wołowej) lub łaty
  • olej do smażenia
  • Następnie dodać:
  • drobno posiekaną cebulę siedmiolatkę do przyozdobienia
  • Do azjatyckiej sałatki z papają i gruszką:
  • 200 g drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
  • ¼ posiekanej gruszki
  • 1 mała obrana i pokrojona w drobną kostkę papaja
  • 3 łyżki stołowe świeżej, drobno posiekanej kolendry
  • 2 pokrojone w cienkie plasterki cebule
  • 2 łyżki stołowe soku z limonki
  • Dip z chili:
  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • 4 łyżki stołowe śmietany kwaśnej lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka stołowa soku z limonki
  • 1-2 łyżeczki gochuchang, koreańskiej pasty z papryki chili
  • Przygotowanie

  • 1
    Składniki marynaty do mięsa wymieszać w misce do rozpuszczenia się cukru.
  • 2
    Wymieszać z nasionami sezamu.
  • 3
    Mięso pokroić w poprzek włókien w bardzo cienkie plastry, włożyć do marynaty i marynować w niej przez 30 minut.
  • 4
    W międzyczasie przygotować azjatycką sałatkę z papają i gruszką oraz dip z chili
  • 5
    Rozgrzać olej na patelni Le Creuset. Dodać stek pokrojony w drobne kawałki i smażyć z obu stron (łącznie około 5 minut). Mięso przyozdobić cebulą siedmiolatką i podać z azjatycką sałatką z papają i gruszką oraz dipem z chili