Chleb z garnka z dodatkami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Chleb z garnka z dodatkami
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 360 ml letniej wody
  • olej roślinny do smarowania
  • 450 g mąki
  • 1½ łyżeczki soli
 
  • Dodatki:
  • karmelizowana czerwona cebula
  • suszony pomidor
  • feta
  • pesto z bazylii do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Piekarnik rozgrzać do 40 °C (gaz: poziom ¼, termoobieg 30 °C).
  • 2
    Włożyć Cocotte Every do piekarnika do podgrzania.
  • 3
    Rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie i odstaw na chwilę (aż pojawią się bąbelki).
  • 4
    W międzyczasie wymieszać mąkę i sól w dużej misce. Następnie zagniatać mieszaninę drożdży przy pomocy mieszadła hakowatego miksera ręcznego przez około 5 minut z mieszanką mąki. Ciasto wyjąć z miski i ponownie ugniatać rękami. Ciasto powinno być lekko lepkie, gładkie i miękkie. W razie potrzeby dodać trochę mąki/wody.
  • 5
    Ciasto umieścić w wysmarowanej olejem roślinnym misce, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
  • 6
    Wyjąć podgrzane Cocotte Every z piekarnika i rozgrzać go do 180 ° C (gaz: poziom 4, termoobieg: 160 ° C).
  • 7
    Ciasto uformować w kulkę, włożyć do ciepłej Cocotte Every i piec przez 25 minut z założoną żeliwną pokrywką.
  • 8
    Położyć, według uznania, dodatki na chlebie i piec bez pokrywki przez kolejne 15 – 20 minut, aż skórka będzie lekko złocistobrązowa.
  • 9
    Chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić na 20 minut w Cocotte Every. Wyjąć chleb z garnka i podać.
  • 10
    Wskazówka: Do przygotowania karmelizowanej cebuli pokroić w cienkie krążki i smażyć z niewielką ilością oleju na patelni, mieszając. Krążki cebuli posypać odrobiną cukru i skarmelizować.