Chleb z nasionami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Chleb z nasionami
Idealny do zupy lub sera.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g mąki
  • 300-400 ml letniej wody
  • 20 g drożdży piekarskich lub 6 g drożdży suchych
  • 1 łyżka soli
  • 200 g mieszanych nasion (lnu, słonecznika, maku, sezamu)
  • Przygotowanie

  • 1
    Za pomocą miksera połącz 150 g mieszanych nasion z mąką, a następnie dodaj wodę, sól i drożdże. Stopniowo dodawaj wodę, cały czas mieszając, Ugniataj aż do uzyskania miękkiego ciasta – w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody.
  • 2
    Umieść kulkę ciasta w misce, przykryj wilgotnym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Wyjmij z miski i połóż na powierzchni posypanej mąką, odwróć i uformuj ciasto w kulkę.
  • 3
    Lekko nasmaruj olejem 24-centymetrową żeliwną brytfannę Le Creuset i umieść ciasto w środku. Posmaruj powierzchnię ciasta olejem i przykryj pozostałymi nasionami. Za pomocą ostrego noża wytnij x na górze.
  • 4
    Przykryj ciasto pokrywką brytfanny i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C
  • 5
    Zdejmij pokrywkę i umieść brytfannę w piekarniku i piecz przez 30 do 40 minut na złotobrązowy kolor. Odstaw chleb do ostygnięcia.
  • 6
    Delektuj się chlebem z serem kozim, orzechami włoskimi, suszonymi morelami, daktylami i nasionami dyni.