Chorizo & siekanka ziemniaczana z fasolą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Chorizo & siekanka ziemniaczana z fasolą
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • sól morska i rozgnieciony czarny pieprz
  • 75 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w półkrążki
  • 300 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżki sosu Sriracha, opcjonalnie
  • 2 duże łyżki pieczonej fasoli
  • 2 jajka
  • natka pietruszki, do udekorowania
  • Przygotowanie

  • 1
    Temperatura piekarnika: 200°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 180°C, stopień gazowy: 6
  • 2
    Rozgrzać piekarnik do 200°C, piekarnik z termoobiegiem do 180°C, gaz ustawić na stopień 6
  • 3
    Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu, a następnie dodać cebulę. Smażyć przez 4 - 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać czosnek wraz ze szczyptą soli i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
  • 4
    Dodać pokrojoną na plastry kiełbasę chorizo i smażyć przez 2-3 minuty, aż kiełbasa zacznie chrupać i zaczną z niej wypływać soki. Włożyć ugotowane ziemniaki na patelnię wraz z papryką i wymieszać wszystkie składniki razem.
  • 5
    Dodać sosu Sriracha, a następnie pieczonej fasoli i wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
  • 6
    Zdjąć patelnię z ognia i zrobić dwa otwory w masie ziemniaczanej. Do każdego otworu wbić jajko i wstawić do piekarnika na 5-8 minut, na tak długo, aby białko jajka stężało, ale żółtko było wciąż płynne.
  • 7
    Wyjąć patelnię z piekarnika i posypać grubo posiekaną pietruszką. Najlepiej podawać z opiekanym chlebem na zakwasie.
  • 8
    Chociaż danie to jest doskonałe samo w sobie, świetnie smakuje również z pokruszoną fetą lub twardym kozim serem.
  • 9
    Aby danie było wegetariańskie, należy zastąpić kiełbasę chorizo pokrojoną w kostkę kiełbasą wegetariańską lub nawet wędzonym tofu.