Choinka Pavlova

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Około 2 godzin Około 2 godzin
PORCJE
+10 +10
Choinka Pavlova
A sweet and creamy dessert, perfect for all the family and a true crowd pleaser.
Główne SKŁADNIKI
  • jajka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na bezy: (Wymagane 2 partie)
  • 2 x 250 g białka
  • 2 x 500 g cukru pudru
  • 2 x 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 x 2 łyżeczki octu z białego wina
  • 2 x 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na sos jagodowy:
  • 500 g mrożonych jagód
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 60 ml wody
Do bitej śmietany:
  • 2 szklanki bitej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki przesianego cukru pudru
Do dekoracji:
  • Jagoda
Niezbędne:
  • 4 arkusze do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • mikser
  • worek do dekoracji
  • silikonowa szpatułka
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować bezy pavlova: wyłóż 4 blachy papierem do pieczenia.
  • 2
    Na każdym papierze do pieczenia należy narysować kółka:
  • 3
    Blacha do pieczenia 1: okrąg ø 28 cm
  • 4
    Blacha do pieczenia 2: okrąg ø 22 cm
  • 5
    Blacha do pieczenia 3: okrąg ø 14 cm i ø 10 cm
  • 6
    Blacha do pieczenia 4: okrąg ø 18 cm i ø 6 cm
  • 7
    Najpierw przygotuj mieszankę na dwie bezy- w dwóch oddzielnych naczyniach.
  • 8
    W pierwszej partii ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier puder i ubijaj, aż białka będą gęste i gładkie.
  • 9
    Dodać mąkę kukurydzianą do białek. Następnie dobrze wymieszaj z octem i wanilią.
  • 10
    Przełóż mieszaninę bezową do czystej miski i powtórz proces ponownie dla drugiej partii.
  • 11
    Przyklej papier pergaminowy do każdej blachy do pieczenia z niewielką ilością bezy w każdym rogu, aby się nie zsunął.
  • 12
    Następnie nałóż po łyżce mieszanki bezowej na każdy z narysowanych okręgów (z wyjątkiem najmniejszego, 6 cm). Rozprowadzić nożem, aby uzyskać równomiernie grubą warstwę ok. 1 1/2 cm.
  • 13
    Wlej masę bezową do rękawa do wyciskania (z gwiaździstą dyszą) i umieść masę bezową w 6 cm kole - będzie to wierzchołek choinki Pavlova.
  • 14
    Teraz użyj rękawa do wyciskania, aby wykonać małe ruchy w górę na zewnętrznej krawędzi każdego koła, które wyglądają jak gałęzie jodły.
  • 15
    Piec bezę w temperaturze 120 ° C przez 30 minut, następnie obniż temperaturę do 100 ° C i kontynuuj pieczenie przez 1 1/2 - 2 godziny, aż beza całkowicie wyschnie. Wyłącz piekarnik i pozwól bezie ostygnąć w piekarniku.
  • 16
    Na sos jagodowy: wszystkie składniki włożyć do rondla i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Jeśli wolisz drobniejszą konsystencję, możesz dokładnie zmieść sos w mikserze.
  • 17
    W przypadku bitej śmietany: Śmietanę ubić mikserem i dodać wanilię i cukier.
  • 18
    Aby złożyć choinkę Pavlova, połóż największy kawałek bezy na talerzu do ciasta. Ostrożnie rozprowadź na wierzchu warstwę bitej śmietany i udekoruj łyżką sosu jagodowego. Następnie ułóż kolejny mniejszy kawałek bezy na wierzchu. Powtarzaj ten proces, aż wszystkie części bezy zostaną zużyte. Udekoruj kilkoma świeżymi jagodami i skrop sosem jagodowym na pavlova.
 
Wskazówki:
- Bezę można przechowywać w hermetycznym pojemniku do tygodnia.
- Sos jagodowy można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
- W zależności od wielkości piekarnika, nie wszystkie blachy do pieczenia zmieszczą się do piekarnika od razu.
 
 
Le Creuset