Chrupiące musli z patelni

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
1-2 1-2
Chrupiące musli z patelni
Zrób własne musli na śniadanie lub jako przekąskę. Ten prosty przepis może być dowolnie modyfikowany. Podawaj z jogurtem, świeżymi jagodami lub innymi owocami.
Główne SKŁADNIKI
  • Orzechy i Nasiona
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 150 g niesolonej mieszanki orzechów (nerkowce, orzechy laskowe, włoskie i migdały)
  • 30 g płatków owsianych
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g nasion słonecznika
  • 30 g nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 30 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżki mielonej wanilii
  • ½ łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
Opcjonalnie
  • 30 g rodzynek lub drobno pokrojonych suszonych owoców
Do podania
  • Świeże jagody, jogurt i syrop z agawy
  • Przygotowanie

  • 1
    Grubo pokrój mieszankę orzechów. Rozgrzej patelnię Le Creuset z powłoką nieprzywierającą i upraż orzechy, płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, nasiona chia oraz siemię lniane na średnim ogniu przez 10 minut, co chwilę mieszając. Dodaj wanilię, cynamon oraz olej kokosowy i smaż przez kolejne 2–3 minuty.
  • 2
    Przełóż musli na deskę lub formę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw do wystygnięcia na około 20 minut. Lekko posól i dodaj rodzynki lub inne suszone owoce (opcjonalne). Przechowuj musli w szczelnym słoiku, a będzie dobre do spożycia przez około 3 tygodnie.
  • 3
    Podawaj około 75 g owoców na porcję (np. truskawki, maliny, borówki, żurawina). Umyj, jeśli konieczne, i przekrój duże kawałki na pół. Dodaj ½ łyżeczki syropu z agawy do 100–150 g jogurtu, wlej do miski Le Creuset, dodaj owoce i 50 g chrupiącego musli. Podawaj od razu.