Ciasteczka świąteczne

PORCJE
10- 10-
Ciasteczka świąteczne
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • Przygotowanie

  • 1
    Wymieszać przyprawy z mąką. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy i sól.
  • 2
    Pokroić masło na małe kawałki i dodać. Wyrabiać kruche ciasto opuszkami palców.
  • 3
    Jajko ubić, dodać do masy i ugniatać do uzyskania jednolitej masy.
  • 4
    Uformować kulkę i zawinąć ją w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • 5
    Rozgrzać piekarnik do 160 ° C.
  • 6
    Wyjąć ciasto z lodówki.
  • 7
    Posypać mąką blat roboczy, rozwałkować ciasto i wyciąć kształty ciasteczek różnymi foremkami do ciastek.
  • 8
    Ułożyć ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do piekarnika. Piec przez 12 do 15 minut. Kiedy brzegi staną się brązowe, ciasteczka są gotowe.
  • 9
    Udekorować brzegi ciastek małymi kolorowymi koralikami lub lukrem.
  • 10
    Ciastka można przechowywać kilka dni w kamionkowym pojemniku.