Light and fluffy, our rum infused cakes have an added twist from super sweet pineapple, the perfect summer pudding!
                          
                      
                      Główne SKŁADNIKI
                                     
                                         - Mąka
 
        Składniki
    
    
        Przygotowanie
    
Składniki
DO CIASTA:
                            - 75 g rodzynek
 - 3-4 łyżki rumu
 - 250 g mąki
 - 125 ml mleka
 - 20 g świeżych drożdży
 - 3 łyżki cukru
 - 1 szczypta soli
 - 3 jajka
 - 75 g masła
 
DO SYROPU:
                            - 50 g cukru
 - 125 ml wody
 - 125 ml rumu
 
DO POLEWY:
                            - 5 g dżemu morelowego
 - 125 ml wody
 - 1 łyżeczka cukru
 
DO OWOCÓW:
                            - 1 łyżka cukru
 - 1 łyżka masła
 - 1 mały ananas
 - 1 łyżka cukru pudru
 
- 
                            
Przygotowanie
 - 
                                1Temperatura piekarnika: 180°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 160°C, stopień gazowy: 4
 - 
                                2Rozpocząć od namoczenia rodzynek w rumie i odstawienia ich na bok.
 - 
                                3Aby przygotować ciasto w dużej misce, zacząć od przesiania mąki. Następnie podgrzać mleko w rondelku na małym ogniu i rozkruszyć drożdże w letnim mleku. Dodać łyżkę mąki i szczyptę soli i wszystko wymieszać, aż powstanie gęsta pasta.
 - 
                                4Pozostawić owsiankę drożdżową do wyrośnięcia pod tkaniną przez 30 minut.
 - 
                                5Wymieszać dobrze mąkę z cukrem i solą. Wbić jajka na miskę i dodać masło w płatkach. Dodać owsiankę drożdżową i wymieszać wszystko razem, aby uformować gładkie ciasto.
 - 
                                6Dodać do ciasta nasączone rumem rodzynki. Przykryć tkaniną i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
 - 
                                7Gdy ciasto wyrośnie, przekroić je na ćwiartki i piec przez 30 minut w natłuszczonych małych naczyniach żaroodpornych piekarniku w temperaturze 180 °C, w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160°C, stopień gazowy: 4
 - 
                                8Podczas pieczenia ciasta zagotować syrop z cukru i wody, a następnie dodać rum. Namoczyć w nim ciepłe bułeczki. Doprowadzić dżem morelowy do wrzenia z wykorzystaniem wody i cukru, a następnie posmarować nim ciastka.
 - 
                                9Pokroić ananas wzdłuż na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości. Na patelni rozpuścić cukier i masło i usmażyć w nim ananasa.
 - 
                                10Ciasta przekroić na pół, posypać cukrem pudrem i podawać z kawałkami ananasa.