Ciastka rumowe

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Ciastka rumowe
Light and fluffy, our rum infused cakes have an added twist from super sweet pineapple, the perfect summer pudding!
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

DO CIASTA:
  • 75 g rodzynek
  • 3-4 łyżki rumu
  • 250 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 3 jajka
  • 75 g masła
DO SYROPU:
  • 50 g cukru
  • 125 ml wody
  • 125 ml rumu
DO POLEWY:
  • 5 g dżemu morelowego
  • 125 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
DO OWOCÓW:
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały ananas
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Przygotowanie

  • 1
    Temperatura piekarnika: 180°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 160°C, stopień gazowy: 4
  • 2
    Rozpocząć od namoczenia rodzynek w rumie i odstawienia ich na bok.
  • 3
    Aby przygotować ciasto w dużej misce, zacząć od przesiania mąki. Następnie podgrzać mleko w rondelku na małym ogniu i rozkruszyć drożdże w letnim mleku. Dodać łyżkę mąki i szczyptę soli i wszystko wymieszać, aż powstanie gęsta pasta.
  • 4
    Pozostawić owsiankę drożdżową do wyrośnięcia pod tkaniną przez 30 minut.
  • 5
    Wymieszać dobrze mąkę z cukrem i solą. Wbić jajka na miskę i dodać masło w płatkach. Dodać owsiankę drożdżową i wymieszać wszystko razem, aby uformować gładkie ciasto.
  • 6
    Dodać do ciasta nasączone rumem rodzynki. Przykryć tkaniną i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • 7
    Gdy ciasto wyrośnie, przekroić je na ćwiartki i piec przez 30 minut w natłuszczonych małych naczyniach żaroodpornych piekarniku w temperaturze 180 °C, w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160°C, stopień gazowy: 4
  • 8
    Podczas pieczenia ciasta zagotować syrop z cukru i wody, a następnie dodać rum. Namoczyć w nim ciepłe bułeczki. Doprowadzić dżem morelowy do wrzenia z wykorzystaniem wody i cukru, a następnie posmarować nim ciastka.
  • 9
    Pokroić ananas wzdłuż na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości. Na patelni rozpuścić cukier i masło i usmażyć w nim ananasa.
  • 10
    Ciasta przekroić na pół, posypać cukrem pudrem i podawać z kawałkami ananasa.