Ciasto czekoladowe Ovaltine z ogródkiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Ciasto czekoladowe Ovaltine z ogródkiem
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na ciasto:
  • 235 g masła, dodatkowo do natłuszczenia
  • 235 g miękkiego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 40 g Ovaltine
  • 35 g kakao w proszku
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 235 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • Do dekoracji:
  • 100 g kruchego ciasta czekoladowego
  • 100 g ciastek oreo
  • 70 g suszonych płatków kokosowych
  • 1 - 2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
  • 400 g pasty czekoladowej
  • masy w różnych kolorach, do modelowania warzyw ozdobnych
  • jadalne kwiaty, opcjonalnie
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (gaz: poziom 6, termoobieg: 180 ° C).
  • 2
    Mikserem ubić masło, cukier i wanilię na kremową masę.
  • 3
    W osobnej misce wymieszać Ovaltine, kakao w proszku i mleko razem ze 100 ml gorącej wody do uzyskania gęstej masy. Następnie dodać do masy maślano-cukrowej i wszystko wymieszać na gładką masę.
  • 4
    W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać jajka jedno po drugim, każde z łyżką mąki, do masy maślano-czekoladowej i wymieszać.
  • 5
    Teraz stopniowo wmieszać pozostałą mąkę do masy.
  • 6
    Posmarować formę do pieczenia odrobiną masła. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Użyć pałeczek, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Jeśli ciasto nadal jest lepkie na szpikulcu, piec jeszcze 5 minut. Pozwól całkowicie ostygnąć.
  • 7
    Przygotować dodatki: Rozkruszyć ciastka na okruchy za pomocą robota kuchennego.
  • 8
    W misce wymieszać płatki kokosowe z zielonym barwnikiem spożywczym, tak aby wszystkie płatki były zielone.
  • 9
    Gdy ciasto całkowicie ostygnie, posmarować pastę czekoladową. Następnie posypać całe ciasto okruchami biszkoptów i delikatnie docisnąć, aby dobrze się trzymały. To jest gleba.
  • 10
    Brzegi są teraz zaznaczone płatkami kokosowymi. Ostrożnie rozprowadzić jeden raz wokół krawędzi całego ciasta, a następnie zaznać prostokątne części pośrodku według uznania.
  • 11
    Użyć masy do wymodelowania różnych rodzajów warzyw według własnego uznania, podzielić je na osobne części i udekorować jadalnymi kwiatami.
 
Aby udekorować ciasto, uformuj warzywa z masy lub użyj jadalnych kwiatów. || Przygotowanie warzyw z masy może być trochę czasochłonne. Kiedy ciasto stygnie, masz czas na to. Na przykład marchewki można łatwo uformować za pomocą masy pomarańczowej i odrobiny pietruszki.
 
 
Le Creuset