Ciasto miodowe z mascarpone, figami i orzechami włoskimi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
+10 +10
Ciasto miodowe z mascarpone, figami i orzechami włoskimi
To pyszne ciasto, inspirowane jesiennymi smakami, idealnie zwieńczy to święto z nutką strachu.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CIASTO:
  • 150 g zmiękczonego masła lub 130 ml oleju oraz 30 ml wody
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 g miodu
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2–3 łyżeczki kawy espresso w proszku (opcjonalnie)
  • 3 jajka (średni rozmiar)
  • 200 g mąki (typ 405)
  • ½ saszetki proszku do pieczenia (8 g)
  • 100 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Do dekoracji:
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody
  • 75 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Do kremu mascarpone:
  • 200 g śmietany
  • 2–3 łyżki miodu (do smaku)
  • 0,5 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • ćwierć łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g mascarpone
  • 5–6 świeżych fig, pokrojonych w ćwiartki
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C lub 160°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę Le Creuset 24 cm.
  • 2
    Aby uzyskać bazę miodową, wymieszaj miękkie masło, brązowy cukier, miód, skórkę pomarańczową, ekstrakt waniliowy i proszek espresso w robocie kuchennym lub za pomocą ręcznego miksera. Stopniowo dodawaj jajka i ubijaj na puszystą masę.
  • 3
    W drugiej misce dobrze wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do puszystej masy i krótko zamieszaj. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i piec przez 30 do 40 minut we wstępnie rozgrzanym piekarniku.
  • 4
    Najlepiej jest przeprowadzić test (jeśli ciasto nadal przykleja się do wykałaczki po jej wyjęciu, ciasto powinno pozostać w piekarniku. Jeśli wykałaczka jest czysta, ciasto jest gotowe).
  • 5
    Do dekoracji zagotować wodę z cukrem, aż cukier zacznie się lekko przyrumieniać. Dodaj orzechy włoskie, zmniejsz temperaturę i dodaj połówki orzechów włoskich do karmelu, stale mieszając, aż powstanie ładna powłoka karmelowa. Pozostaw orzechy do ostygnięcia na papierze do pieczenia.
  • 6
    Aby przygotować krem z mascarpone, ubij śmietanę w misce i wymieszaj z miodem, skórką pomarańczową i ekstraktem waniliowym. Delikatnie dodaj ser mascarpone.
  • 7
    Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Obficie udekoruj schłodzone ciasto. Użyj do tego ćwiartki fig i karmelizowane orzechy włoskie.
  • 8
    Porada: ciasto najlepiej smakuje lekko ciepłe. Rozsmarować krem na cieście tuż przed podaniem.