Ciasto na pizzę z patelni

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Ciasto na pizzę z patelni
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • Ciasto:
  • 10 g drożdży
  • 140 ml letniej wody
  • szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 250 g mąki
  • Inne:
  • opcjonalnie rozmaryn i/lub gałązka szałwii
  • Przygotowanie

  • 1
    Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w letniej wodzie w małej misce.
  • 2
    Dodać sól, cukier oraz oliwę z oliwek i wszystko dobrze zagnieść z mąką do uzyskania jednorodnego ciasta. Ciasto najlepiej wstawić na noc do lodówki.
  • 3
    Następnego dnia przed dalszą obróbką ciasta odczekać 30 minut, aby uzyskało ono temperaturę pokojową.
  • 4
    Ciasto rozwałkować na 8 średnich lub 12 małych cienkich placków. Rozgrzać dużą patelnię Le Creuset, nalać trochę oliwy z oliwek i położyć 3-4 placki. Opcjonalnie można dodać ziół, aż placki zaczną pachnieć. Na patelnię nałożyć pokrywkę i piec przez około 3-4 minuty na złoty kolor.
  • 5
    Zdjąć pokrywkę, obrócić placki, dodać składniki według przepisu „Wariacje na temat pizzy z patelni” i piec przez około 5-7 minut.
 
Placki do pizzy bez dodatków i posypane prażonymi ziołami są również wspaniałym uzupełnieniem do sałatek, krótko smażonych mięs itp.
 
 
Le Creuset