Ciasto śliwkowe „do góry nogami”

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
8-10 8-10
Ciasto śliwkowe „do góry nogami”
To ciasto z pewnością stanie się ulubionym w Twoim domu i jest świetnym sposobem na wykorzystanie pozostałych śliwek.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 śliwki
  • 150 g cukru pudru i dodatkowe 2 łyżki do posypania
  • 3 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 5 ml pasty waniliowej
  • 150 g masła
  • 200 g białej czekolady, posiekanej
  • 240 g mąki tortowej
  • 7 ml proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 5 g liści tymianku
  • Gęsty, kremowy jogurt, do podawania
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Wyłóż kwadratową formę do pieczenia Le Creuset o średnicy 24 cm papierem do pieczenia i spryskaj tłuszczem do pieczenia w sprayu.
  • 3
    Przygotuj śliwki, krojąc je na pół i usuwając pestki. Pokrój na pół i na cienkie,równe plasterki. Posyp 1 łyżką cukru dno wysmarowanej tłuszczem formy, ułóż plasterki śliwek wrównych rzędach, tak aby lekko na siebie zachodziły, aż pokryjesz całą powierzchnię formy. Posyp śliwki pozostałą1 łyżką cukru.
  • 4
    Aby przygotować ciasto, ubij jaja, cukier i wanilię, aż do uzyskania gęstości i jasnego koloru. Wśredniej wielkości misce roztop masło i czekoladę w mikrofalówce w krótkich seriach, mieszając po każdejz nich, aby czekolada się nie przypaliła.
  • 5
    Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do mieszaniny cukru i jaj, abyje połączyć. Powoli dodaj roztopione masło i czekoladę, a następnie mleko i tymianek. Mieszaj do momentupołączenia.
  • 6
    Wlej masę do formy i piecz przez 50–60 minut, aż będzie złocista i upieczona. Po 40 minutachprzykryj folią aluminiową, aby zapobiec zbytniemu zrumienieniu się wierzchu.
  • 7
    Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce do studzenia ciasta Le Creuset, pozostawiając ciasto w formie. Poostygnięciu wyjmij i podawaj na ciepło z gęstym, kremowym jogurtem.