Ciasto z ciemną czekoladą, ganaszem i czerwonymi owocami

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
8-10 8-10
Ciasto z ciemną czekoladą, ganaszem i czerwonymi owocami
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do ciasta:
  • 150 g masła (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulek)
  • 180 g czekolady deserowej, grubo posiekanej
  • 60 g cukru
  • 3 jajka (duże L)
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 25 g kakao
Do nadzienia:
  • 230 g twarogu sernikowego
  • 60 g cukru pudru
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 200 g świeżych owoców (maliny, truskawki, wiśnie)
Do ganaszu:
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 240 g czekolady deserowej, drobno startej
  • 100 g orzechów laskowych, prażonych w temperaturze 180 °C przez 8 minut
  • 80 g jagód goji
  • cukier puder do posypania
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 180 °C (gaz: poziom 3, termoobieg 160 °C).
  • 2
    Trzy formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować krawędzie odrobiną masła.
  • 3
    W dużym rondlu rozpuścić masło. Po wyłączeniu ognia dodać 250 ml gorącej wody, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i ubijać mikserem przez 2 minuty.
  • 4
    W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Połączyć wszystkie składniki, ostrożnie ubijając do uzyskania gładkiego ciasta.
  • 5
    Wlać ciasto do trzech foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 50 minut. Gdy tylko spody będą gotowe, należy je wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 10 minut.
  • 6
    Wymieszać twaróg z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny tak, aby uzyskać jednorodną masę. Po schłodzeniu posmarować dwa spody ciasta kremem serowym i rozłożyć na nich jagody. Następnie ułożyć wszystkie trzy piętra jeden na drugim.
  • 7
    W rondlu przygotować ganasz. Do dobrze rozgrzanej śmietanki kremówki (pamiętać, aby nie doprowadzić jej do wrzenia) dodać drobno posiekaną czekoladę, poczekać aż czekolada się rozpuści, można w tym celu przykryć rondel, później mieszać do połączenia się składników i polać ciasto.
  • 8
    Udekorować ciasto owocami, orzechami laskowymi i posyp cukrem pudrem.