Cloud Eggs

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
1-2 1-2
Cloud Eggs
Główne SKŁADNIKI
  • Jajka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • Niewielka ilość szczypiorku
  • 2 jaja (wielkość M)
  • W zależności od wielkości: 2-4 plastry boczku śniadaniowego
  • 1-2 łyżeczki drobno startego parmezanu
  • Opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych
  • Sól
  • Przygotowanie

  • 1
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C (termoobieg 190°C).
  • 2
    Szczypiorek posiekać. Delikatnie oddzielić, żółtka od białek odstawić do dwóch małych miseczek.
  • 3
    Białko ubić ze szczyptą soli i dodać szczypiorku.
  • 4
    Plastry boczku ułożyć na patelni i lekko podsmażyć z obu stron.
  • 5
    Białą pianę ułożyć w 2 stożkach na plastrach boczku. W każdej chmurce wyrobić łyżką delikatne wgłębienie (do niego podamy później żółtko) i posypać parmezanem.
  • 6
    Pomidorki koktajlowe ułożyć na patelni.
  • 7
    Patelnię ustawić na ruszcie w gorącym piekarniku i chmurki podpiec 5-6 minut.
  • 8
    Następnie żółtko delikatnie wpuścić do wgłębienia i zapiekać dalsze 3-4 minuty.
  • 9
    Doprawić pieprzem i serwować na chrupiącym chlebie.