Confit de Canard

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Confit de Canard
Główne SKŁADNIKI
  • Drób
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 600-700 g filetów z piersi kaczki
  • 1-2 łyżka oleju do smażenia
  • 4 cebule szalotki
  • 40 ml octu balsamicznego
  • 100-125 ml wina czerwonego
  • 4 łyżki miodu spadziowego jodłowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Piekarnik nagrzać do 160 °C (bez termoobiegu).
  • 2
    Skórę piersi z kaczki pokroić ostrym nożem w szachownicę. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3
    Olej podgrzać w brytfannie na średnim ogniu, pierś z kaczki podsmażyć od strony skóry przez 3-5 minut. Odwrócić i podsmażyć z drugiej strony przez 1-2 minuty. Piersi z kaczki wyjąć z brytfanny, ułożyć w naczyniu do zapiekania skórką do góry.
  • 4
    Piec w nagrzanym piekarniku przez 12-14 minut, szalotki obrać, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki, podsmażyć w brytfannie w kaczym tłuszczu na złoty kolor. Polać octem balsamicznym i winem porto. Dodać miód i rozmaryn, wymieszać. Odlać nieco sosu, doprawić solą i pieprzem.
  • 5
    Piersi z kaczki wymieszać w sosie, następnie pokroić w cienkie paski i podawać z sosem.
  • 6
    Wskazówka: Potrawa idealnie smakuje podana z puree z dyni, brukwią lub kasztanami jadalnymi, a także ubitymi ziemniakami.