Confit z pomidorów z czosnkiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
2-4 2-4
Confit z pomidorów z czosnkiem
Wykorzystaj świeże, letnie warzywa, przygotowując ten przepis na confit z pomidorów. Idealnie sprawdzi się jako ciepły dodatek do sałatek lub na zapieczonym chlebie z serem.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1,5 kg pomidorów
  • 250 ml oliwy z oliwek, plus trochę do słoika
  • 1 główka czosnku, rozgnieciona
  • Sól morska
  • Przygotowanie

  • 1
    Włóż wszystkie składniki do garnka profesjonalnego Gourmet Le Creuset o średnicy 30 cm i piecz w temperaturze 120°C przez 1,5 godziny.
  • 2
    Wyjmij z piekarnika i przełóż do słoika.
  • 3
    Zalej oliwą z oliwek i zamknij szczelną pokrywką.
  • 4
    Podawaj na ciepło w sałatkach z kaszami, a soki pozostałe w garnku wykorzystaj do sosu winegret lub rozsmaruj na opieczonym chlebie z masłem i kremowym kozim serem lub ricottą.