Curry kokosowe z kalafiorem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
6-8 6-8
Curry kokosowe z kalafiorem
To zdrowe i pożywne, aromatyczne curry jest łatwe w przygotowaniu i stanowi niezwykle pyszną pozycję halloweenowego menu.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1,5 kg kalafiora, pokrojonego na małe różyczki (2 główki kalafiora)
  • 2–3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 2–3 łyżki stołowe masła ghee lub oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3 strączki kardamonu, rozgniecione
  • 1–2 laski cynamonu
  • 2 suszone czerwone papryczki chili
  • 18 liści curry
  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 1,5–2 puszki mleka kokosowego, po 400 ml
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 8 gałązek kolendry
PODANIE
  • Prażone chipsy kokosowe
  • Ryż Basmati
  • Papadam (indyjski placek)
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umyj kalafior, pokrój w różyczki i umieść w misce, wymieszaj z plasterkami czosnku i odrobiną oleju. Umieść kalafior na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 10 minut.
  • 2
    Podgrzej ghee w brytfannie żeliwnej w kształcie dyni Le Creuset na małym ogniu. Dodaj ziarna gorczycy, kardamon, cynamon, chili i curry i piecz przez 1–2 minuty, aż uwolnią zapach, regularnie mieszając. Dodaj pastę curry i kurkumę, a następnie gotuj przez 1 minutę. Dodaj pieczone różyczki kalafiora, pomidorki koktajlowe i wymieszaj z mieszanką przypraw. Dodaj mleczko kokosowe i sok z cytryny, a także skórkę z cytryny i wymieszaj wszystko razem. Doprowadź do wrzenia, przypraw i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
  • 3
    Udekoruj kolendrą i wiórkami kokosowymi, podawaj z ryżem i/lub papadem.
  • 4
    Porada: Curry z kalafiorem dobrze pasuje do każdej ryby o białym mięsie(ok. 600 g na 8 osób). Podziel rybę na filety, umieść w curry i przykryj sosem. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 3–4 minuty, aż ryba stanie się półprzezroczysta.