Czekolada z malinami, migdałami i miętą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Czekolada z malinami, migdałami i miętą
Ten owocowo-czekoladowy nugat z chrupiącymi migdałami to wspaniały domowy prezent na Boże Narodzenie. Pokrojony na kawałki jako mały przysmak na deser lub ładnie zapakowany jako miły prezent dla przyjaciół i rodziny.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 150 g całych blanszowanych migdałów
  • 400 g gorzkiej czekolady (min. 65% zawartości kakao)
  • 12 listków mięty
  • 50 ml oleju
  • 1 szczypta soli
  • 150 g malin
  • Przygotowanie

  • 1
    Uprażyć migdały na suchej patelni, aż uzyskają jasnobrązowy kolor. Od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Odstawić na bok i ostudzić.
  • 2
    Pokroić czekoladę na kawałki i drobno posiekać listki mięty. Rozpuścić oba razem w żaroodpornej misce w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Upewnić się, że dno miski nie dotyka wody, w przeciwnym razie czekolada się spali.
  • 3
    Trzepaczką dodać olej w rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodać sól.
  • 4
    Blachę lekko nasmarować masłem lub olejem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. W ten sposób papier przyklei się do blachy. Pozwolić papierowi lekko wystawać z dwóch przeciwnych stron. Te wystające końce mogą następnie służyć jako „uchwyty” podczas wyjmowania czekolady.
  • 5
    Następnie rozłożyć migdały na blasze i polać je czekoladą. Postukać kilka razy blachą do pieczenia i lekko nią potrząsnąć, aby czekolada była dobrze rozprowadzona i nie powstały bąbelki.
  • 6
    Teraz przekroić maliny wzdłuż na pół i wcisnąć je do czekolady.
  • 7
    Pozostawić czekoladę w chłodnym miejscu na około 4 godziny.
  • 8
    Teraz wyjąć blok czekoladowy z tacy za pomocą uchwytów pergaminowych. Ostrym nożem pokroić na kawałki o różnych rozmiarach. Zawinąć w folię, papier do pieczenia lub w torebki celofanowe i przechowywać w pudełku w lodówce.
 
Wskazówki:
Ta czekolada zawiera świeże maliny - dlatego należy ją przechowywać w chłodnym miejscu i spożyć w ciągu kilku dni. Aby zachować je do tygodnia, świeże maliny można zastąpić liofilizowanymi.
Aby uzyskać jeszcze bardziej miętowy smak, wystarczy dodać łyżeczkę ekstraktu miętowego do rozpuszczonej czekolady. Uważaj - bądź bardziej ekonomiczny z ekstraktem z mięty.
Aby przyspieszyć proces chłodzenia, czekoladę można również wstawić do lodówki. Jednak spowoduje to utratę blasku.
 
 
Le Creuset