Czekoladowy clafoutis z gruszką i sosem karmelowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Czekoladowy clafoutis z gruszką i sosem karmelowym
Clafoutis to typowe francuskie ciasto, które można upiec z najprostszych składników. Ciasto czekoladowe i słodki smak gruszki tworzą idealne połączenie.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki kakao do pieczenia
  • 100 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 3 dojrzałe gruszki
Na sos karmelowy:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody
  • 200 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka soli
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować ciasto Clafoutis, najpierw należy mieszać jajka i cukier w misce, do czasu aż się spienią. Następnie stopniowo wmieszać mąkę, sól i kakao, aż utworzy się jednorodne ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i mleko i odstawić na bok.
  • 2
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • 3
    Gruszki obrać, wyjąć rdzeń i przekroić na pół.
  • 4
    Teraz posmarować blachę do pieczenia masłem i posypać mąką. Następnie dodać ciasto clafoutis i ułożyć gruszki na cieście tak, aby przycięta powierzchnia była skierowana do góry. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut.
  • 5
    Gdy clafoutis jest w piekarniku, przygotować sos karmelowy. Doprowadzić cukier i wodę do wrzenia w małym rondelku na średnim ogniu. Karmelizować przez około 5 minut. Jak tylko cukier zmieni kolor na złoty kolor, zdjąć rondel z ognia i ostrożnie dodać śmietanę drewnianą łyżką. Teraz dodać sól i wymieszać, wlać do słoika i ostudź.
  • 6
    Do podania skropić clafoutis odrobiną sosu karmelowego lub podawać sos z clafoutis.
  • 7
    Wskazówki: Resztki sosu karmelowego można przechowywać w słoiku w suchym miejscu. Świetnie smakuje nie tylko z clafoutis, ale także jako dodatek do pieczywa czy ciepły na naleśniki.