Domowe bułeczki drożdżowe z rodzynkami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Domowe bułeczki drożdżowe z rodzynkami
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 300 ml mleka + niewielką ilość do wykonania wzorów na bułeczkach
  • 70 g masła
  • 560 g mąki do ciasta (typ 550) + niewielką ilość od oprószenia stolnicy
  • 1 łyżeczka soli
  • 85 g cukru
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 75 g rodzynek
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 220 ° C i dobrze nasmarować Garnek Gourmet Profesjonalny.
  • 2
    Podgrzać mleko w małym rondlu. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i poczekać aż całkowicie się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 3
    W dużej misce wymieszać 500 g mąki z solą, cukrem, suchymi drożdżami, cynamonem, skórką i sokiem z cytryny.
  • 4
    Uformować dołek na środku i dodać letnią mieszankę mleka i masła wraz z ubitym jajkiem. Ciasto zagnieść rękami. Położyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką i ugniatać przez 10 minut. Umieścić w natłuszczonej misce i przykryć wilgotnym ręcznikiem. Pozostawić na 40 minut, aż objętość ciasta podwoi się.
  • 5
    Wyjąć ciasto z miski i delikatnie zagnieść dodając rodzynki, a następnie podzielić na 12 porcji. Uformować z nich małe kulki i umieścić je blisko siebie w natłuszczonym garnku. Pozostawić na kolejne 25 minut.
  • 6
    Wymieszać resztę mąki z mlekiem, do uzyskania gęstej pasty. Włożyć pastę do worka do szprycowania i narysować krzyżyki na każdej kulce.
  • 7
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 - 35 minut, aż bułki staną się złotobrązowe.
  • 8
    Podgrzać dżem morelowy w małym rondlu, a następnie przesiej przez sito. Wyjąć bułki z piekarnika i posmarować morelową polewą.
  • 9
    Ostudzić i oderwać pojedyncze bułeczki przed podaniem.