Fasolka szparagowa z prażonymi płatkami migdałowymi i chipsami kokosowymi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Fasolka szparagowa z prażonymi płatkami migdałowymi i chipsami kokosowymi
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2-3 łyżki stołowe masła
  • 1 pokrojona w drobną kostkę szalotka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1/8 łyżeczki papryki w płatkach
  • 1 łyżka stołowa startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 3 łyżki stołowe prażonych na patelni płatków migdałowych
  • 3 łyżki stołowe prażonych na patelni chipsów kokosowych
  • opcjonalnie sól
  • Przygotowanie

  • 1
    Fasolkę umyć, oczyścić i w razie potrzeby usunąć łyko. Fasolkę zblanszować przez ok. 4 min. w mocno wrzącej wodzie, następnie odlać na sito i ostudzić pod zimną wodą. Fasolkę należy odcedzić.
  • 2
    W międzyczasie roztopić na dużej patelni połowę masła na niewielkim ogniu, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i poddusić przez 2-3 min. Dodać pokrojony w kostkę czosnek, imbir i kontynuować duszenie przez 1-2 minuty, po czym wyjąć składniki i odstawić.
  • 3
    Następnie dodać na patelnię fasolkę, pozostałą część masła oraz sól. Mieszać przez ok. 5-7 minut we wrzącej wodzie aż do ugotowania. Dodać mieszankę z szalotek i czosnku, wymieszać, posypać prażonymi płatkami migdałowymi oraz chipsami kokosowymi i od razu podawać.