Focaccia pod cynamonowo-orzechową skorupką

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Focaccia pod cynamonowo-orzechową skorupką
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ kostki świeżych drożdży
  • 3 łyżki stołowe neutralnego oleju roślinnego
  • 325 ml letniej wody
  • 5 łyżek stołowych brązowego cukru trzcinowego
Cynamonowa skorupka:
  • 50 g masła, roztopione i schłodzone
  • 25 g brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów brazylijskich (według upodobań)
  • Przygotowanie

  • 1
    Piekarnik rozgrzać do 40 °C (gaz: poziom ¼, termoobieg: 30 °C).
  • 2
    Naczynie Oblong wstawić do piekarnika w celu podgrzania. W międzyczasie rozpuścić masło na cynamonową skorupkę, a następnie je ostudzić.
  • 3
    Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odczekać chwilę.
  • 4
    W międzyczasie wymieszać razem mąkę, cukier, olej i sól w dużej misce.
  • 5
    Następnie zagnieść mieszankę drożdży mieszadłem hakowym miksera ręcznego przez około 5 minut pod mieszanką mąki. Wyjąć z miski i powtórzyć. Zagnieść krótko rękoma i uformować płaską kulę.
  • 6
    Nasmarować podgrzany Oblong odrobiną oleju, ciasto włożyć do naczynia i zrobić palcem wgłębienia.
  • 7
    Ciasto posmarować połową schłodzonego masła i posypać cynamonem, orzechami i cukrem.
  • 8
    Ciasto wstawić do piekarnika do wyrośnięcia na około 1 godzinę (lub w ciepłe miejsce), aż podwoi swoją objętość.
  • 9
    Po wyrośnięciu ciasta wyjąć Oblong z piekarnika i podgrzać go do temperatury 200 °C (gaz: poziom 6,termoobieg: 190 °C).
  • 10
    Oblong z wyrośniętym ciastem focaccia wstawić do piekarnika i piec 35 minut, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • 11
    Posmarować resztą roztopionego masła i podać jeszcze ciepłe ciasto.
  • 12
    Wskazówka: Jeżeli coś zostało, focaccię można podgrzać. Wystarczy owinąć focaccię folią aluminiową i podgrzewać przez 15 minut w niskiej temperaturze w piekarniku.