Focaccia z oliwkami, orzechami włoskimi i suszonymi figami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Focaccia z oliwkami, orzechami włoskimi i suszonymi figami
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 25 g drożdży
  • 700 ml letniej wody
  • 150 ml oliwy
  • 20 g soli morskiej
  • 1100 g mąki pszennej typ 00 (drobna włoska mąka do pizzy)
  • 100 g oliwek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych fig
  • Przygotowanie

  • 1
    Do miski wlać drożdże, wodę i 100 ml oliwy z oliwek i mieszać. Stopniowo dodawać sól i mąkę. Zagniatać około 10 minut, aż ciasto będzie wilgotne i gładkie.
  • 2
    Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 3 godziny.
  • 3
    Nasmarować brytfannę oliwą z oliwek i ostrożnie dodać ciasto.
  • 4
    Następnie rozłożyć je tak, aby wypełniło całą brytfannę. Następnie pozwolić mu rosnąć przez kolejną godzinę.
  • 5
    Rozgrzać piekarnik do 225 ° C. Zrobić palcami małe wgniecenia w cieście i dodać oliwki, orzechy włoskie i suszone figi.
  • 6
    Ciasto polać oliwą z oliwek i posypać solą morską. Umieścić brytfannę w piekarniku i pieczprzez 20 do 25 minut, aż się zarumieni.
  • 7
    Wyjąć z piekarnika i postawić na ruszcie do ostygnięcia. Następnie połamać ją na małe kawałki. Podawać z oliwą z oliwek i solą morską do smaku.