Fondant czekoladowy z lodami nugatowymi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Fondant czekoladowy z lodami nugatowymi
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na ciasto:
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g posiekanej czekolady deserowej
  • 200 g pokrojonego masła
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki
  • czekolada do płynnego środka
Do lodów:
  • 150 g Nugatu z orzechami macadamia
  • wysokiej jakości lody waniliowe
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (gaz: poziom 4, termoobieg 180 °C).
  • 2
    Nasmarować cztery foremki Le Creuset w kształcie serca odrobiną miękkiego masła i sypkiego kakao.
  • 3
    Czekoladę i masło rozpuścić w misce. Odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka i żółtka z cukrem do uzyskania kremowej masy. Dodać ekstrakt waniliowy i krem czekoladowy. Przesiać mąkę i kakao, a następnie połączyć wszystkie składniki. Wypełnić foremkę w kształcie serca do połowy ciastem. Wrzucić kawałek czekolady do każdej formy. Dopełnić foremki ciastem do dwóch trzecich wysokości. Piec przez 15-20 minut, aż powierzchnia będzie lekko elastyczna po dotknięciu.
  • 4
    Posiekać nugat na małe kawałki i zmiksować z lodami. Umieścić w zamrażarce, aż lody będą twarde. Podawać z ciastkami czekoladowymi.