Francuskie ciasto marmurkowe z czekoladą ganache

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
10+ 10+
Francuskie ciasto marmurkowe z czekoladą ganache
Dla wielu ciasto marmurowe jest ulubionym ciastem z dzieciństwa. Ta wersja jest trochę inna, ale nadal tak samo pyszna. Słony karmel zastępuje wanilię i nadaje jej słodszy. Pokryte prostym czekoladowym ganaszem, idealnie nadaje się na goûté (16:00 czas na przekąski we Francji).
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na ciasto marmurkowe:5 jajek
  • 125 g cukru
  • 125 g rozpuszczonego masła solonego
  • 125 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
  • 1 łyżeczka o smaku karmelowym
  • 1 szczypta soli
Na czekoladowy ganache:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 90 g śmietanki kremówki
  • 40 g solonego masła
  • szczypta soli, opcjonalnie
  • 20 g masła i 2 łyżki mąki do wyłożenia formy
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • 2
    Oddzielić jajka na marmurkowe ciasto. Ubijać żółtka z cukrem za pomocą robota kuchennego, do uzyskania lekkiej masy.
  • 3
    Dodać roztopione masło. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia i stopniowo dodawać do masy.
  • 4
    Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski.
  • 5
    Wlać rozpuszczoną czekoladę do połowy ciasta. Smak karmelowy do drugiej połowy. Dobrze wymieszać oba ciasta za pomocą trzepaczki.
  • 6
    Ubić białko ze szczyptą soli (łyżka powinna pozostać w ubitym białku).
  • 7
    Ostrożnie podzielić białka na pół i dodać je do masy czekoladowo-karmelowej.
  • 8
    Nasmarować brzegi blachy do pieczenia (20 cm) i posypać odrobiną mąki.
  • 9
    Następnie na przemian wlewamy do formy ciasto czekoladowe i karmelowe. Następnie przeciągnąć ciasto wykałaczką lub drewnianym szpikulcem, aby utworzyć typowy wzór ciasta marmurowego.
  • 10
    Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.
  • 11
    Na ganache, z grubsza posiekać czekoladę nożem i umieścić w szklanej misce.
  • 12
    W rondelku na średnim ogniu zagotować śmietanę. Zdjąć z ognia i polać czekoladą. Jeśli to możliwe, czekoladę należy całkowicie przykryć. Odstawić na 1 minutę, a następnie delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • 13
    Wmieszać masło, aż stanie się błyszczące i gęste.
  • 14
    Wyjąć ciasto z piekarnika i pozwolić mu całkowicie ostygnąć. Rozłożyć ganache obficie na ciasto i podawać.
  • 15
    Wskazówki:
  • 16
    Jeśli chcesz obejść się bez czekoladowego ganache, możesz po prostu posypać marmurowe ciasto odrobiną cukru pudru.
  • 17
    Do tego ciasta bardzo dobrze pasuje również odrobina sosu karmelowego.