Frittata ze szpinakiem i serem kozim podawana z pesto z pestek dyni

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Frittata ze szpinakiem i serem kozim podawana z pesto z pestek dyni
Do przygotowania tej frittaty, która doskonale sprawdza się jako lekkie danie lunchowe, użyj żeliwnego garnka Gourmet Le Creuset. Danie to jest pełne pożywnego szpinaku, smakowitego sera koziego i pesto z pestek dyni.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • Oliwa z oliwek, do pieczenia
  • 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek organicznego szpinaku, bez łodyg, grubo posiekany
  • 8 jaj klasy XL
  • 125 ml (1/2 szklanki) jogurtu greckiego
  • 5 ml (1 łyżeczka) suszonego oregano
  • Sól i świeżo młotkowany czarny pieprz
  • Mały pęczek natki pietruszki, grubo posiekany
  • Garść koperku, grubo posiekany
  • 100 g sera koziego
  • Tarty parmezan, do podania
PESTO Z PESTEK DYNI
  • 20 g liści bazylii
  • Duża garść natki pietruszki, bez łodyg
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g pestek dyni, prażonych
  • Skórka z 1 cytryny
  • 15 ml (1 łyżka) soku z cytryny
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • 125 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól i świeżo młotkowany czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Do przygotowania pesto: włóż do misy robota kuchennego bazylię, natkę pietruszki, czosnek i pestki dyni. Miksuj do momentu, aż zioła i pestki się rozdrobnią. Dodaj sok z cytryny i skórkę cytrynową, parmezan oraz oliwę z oliwek. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Blenduj przez chwilę, do połączenia składników.
  • 2
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/180°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 6 (piekarnik gazowy).
  • 3
    Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek w żeliwnym garnku profesjonalnym Gourmet Le Creuset o średnicy 26 cm. Dodaj cebulę i duś do miękkości na średnim ogniu przez około 8 min. Dodaj szpinak i pozwól, by zwiędnął. Duś przez około 3–4 minuty. Delikatnie dopraw.
  • 4
    Wbij jajka do miski i wlej jogurt, a następnie ubijaj do połączenia. Dopraw oregano, solą i czarnym pieprzem. Dodaj pietruszkę i koperek. Polej szpinak mieszanką z jajek. Na wierzch połóż ser kozi. Piecz przez 25–30 minut do momentu, aż się zarumieni.
  • 5
    Podawaj z pesto z pestek dyni i parmezanem.