Gløgg

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Gløgg
"Gløgg" pochodzi ze Skandynawii. Gorące wino korzenne jest tam spożywane w okolicach Bożego Narodzenia w domu i na jarmarkach bożonarodzeniowych od XVI wieku.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 100 g żurawiny
  • 100 g blanszowanych migdałów, grubo posiekanych
  • 200 ml białego rumu
  • 1 butelka białego wina
  • ½ butelka białego porto
  • 1 pomarańcza, pokrojona w plasterki
  • 3 cm imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka kapsułek kardamonu
  • anyż 2-gwiazdkowy
  • 2 laski cynamonu
  • Przygotowanie

  • 1
    Migdały i żurawinę namoczyć w hermetycznym pojemniku w rumie przez przynajmniej godzinę, najlepiej przec całą noc.
  • 2
    W przypadku Gløgg dodać białe wino, porto, pomarańcze, imbir i przyprawy podgrzewać je w żeliwnej brytfannie przez 15 minut na małym ogniu. Uważaj - nie może się gotować!
  • 3
    Następnie dodać migdały i żurawinę oraz rum do Gløgg, nalać do szklanek i podawać.
 
Wskazówki:
Resztę Gløgga można podgrzać w brytfannie. Po prostu przykryć brytfannę pokrywką i zostawić ją na wyłączonej kuchennce. Doskonała zdolność magazynowania ciepła żeliwa sprawi, że napój będzie przyjemny i ciepły.
 
 
Le Creuset