![Gløgg](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dw48bf2eee/images/recipe/HD_PNG_LC_20200826_GB_RC_CI_r0000000001558_ENG.png)
"Gløgg" pochodzi ze Skandynawii. Gorące wino korzenne jest tam spożywane w okolicach Bożego Narodzenia w domu i na jarmarkach bożonarodzeniowych od XVI wieku.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 100 g żurawiny
- 100 g blanszowanych migdałów, grubo posiekanych
- 200 ml białego rumu
- 1 butelka białego wina
- ½ butelka białego porto
- 1 pomarańcza, pokrojona w plasterki
- 3 cm imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
- ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka kapsułek kardamonu
- anyż 2-gwiazdkowy
- 2 laski cynamonu
-
Przygotowanie
-
1Migdały i żurawinę namoczyć w hermetycznym pojemniku w rumie przez przynajmniej godzinę, najlepiej przec całą noc.
-
2W przypadku Gløgg dodać białe wino, porto, pomarańcze, imbir i przyprawy podgrzewać je w żeliwnej brytfannie przez 15 minut na małym ogniu. Uważaj - nie może się gotować!
-
3Następnie dodać migdały i żurawinę oraz rum do Gløgg, nalać do szklanek i podawać.
Wskazówki:
Resztę Gløgga można podgrzać w brytfannie. Po prostu przykryć brytfannę pokrywką i zostawić ją na wyłączonej kuchennce. Doskonała zdolność magazynowania ciepła żeliwa sprawi, że napój będzie przyjemny i ciepły.
![Le Creuset](https://www.lecreuset.pl/on/demandware.static/Sites-LCPL-Site/-/default/dwa1619bb4/images/chefs-notes.jpg)