Znakomite jednogarnkowe gnocchi, które najlepiej smakuje prosto z piekarnika. Nasza wersja tego klasycznego przepisu to świetny sposób na rozkoszowanie się ulubionymi serami. Możesz dodać trochę sera pleśniowego lub ricotty.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Sauteuse ze Szklaną Pokrywką Aluminium Nieprzywierające
1.015,00 zł
682,50 zł
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- Oliwa z oliwek
- 340 g marynowanych karczochów z puszki lub słoika, odsączonych i przekrojonych na pół
- 2 czerwone cebule, drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 750 ml śmietany
- 400 g młodego szpinaku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz do doprawienia
- Skórka z 1 cytryny
- 2 torebki 500 g gnocchi ze sklepu, ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 100 g sera parmezan, drobno startego
- 200 g pokrojonej mozzarelli
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
-
2Rozgrzej patelnię Sauteuse ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset o średnicy 28 cm na średnim ogniu. Skrop patelnię oliwą z oliwek i skarmelizuj odsączone połówki karczochów. Wyjmij z patelni i odłóż na bok.
-
3Dodaj łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, aż do uzyskania zapachu.
-
4Zalej śmietaną i zwiększ ogień. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Odparuj połowę wody w sosie.
-
5Dodaj szpinak do sosu śmietanowego i mieszaj, dopóki nie straci swojego kształtu. Zdejmij z ognia — dopraw solą i dużą ilością czarnego pieprzu.
-
6Dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie gnocchi. Posyp startym parmezanem, dodaj pokrojoną mozzarellę i piecz 20–25 minut na złocistobrązowy kolor.
-
7Podawaj zaraz po przygotowaniu z chrupiącym, ciepłym pieczywem i zieloną sałatką.