Gnocchi z masłem szałwiowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Gnocchi z masłem szałwiowym
Homemade gnocchi that can be prepared ahead of time and is a great standby supper dish.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 800 g ziemniaków tej samej wielkości
  • 1 ekologiczna cytryna
  • 30 g masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 2 żółtka jaj (klasa M)
  • 70 g kaszy manny z pszenicy durum lub kukurydzy
  • 25 g mąki
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • do ciasta: kasza manna z pszenicy durum (na przykład Semola di grano duro rimacinata), mąka lub skrobia
  • 100 g masła
  • 12-16 liści szałwii
  • 60 g parmezanu
  • Przygotowanie

  • 1
    Umyć ziemniaki i ugotować je w rondelku w dużej ilości osolonej wody.
  • 2
    Cytrynę opłukać gorącą wodą, osuszyć i delikatnie natrzeć skórkę. Wyjąć ziemniaki z garnka i pozwolić im trochę ostygnąć. Obrać ziemniaki, gdy są jeszcze ciepłe i dwukrotnie przecisnąć je przez prasę do ziemniaków.
  • 3
    W rondelku rozpuścić masło, dodać gałkę muszkatołową i 2 płaskie łyżeczki soli. Na blasze do pieczenia szybko zagnieść masło z ziemniakami, skórką z cytryny, żółtkami, kaszą manną, mąką i skrobią, aby uformować gładkie ciasto.
  • 4
    Opruszyć deskę do pieczenia lub powierzchnię roboczą odrobiną semoliny z pszenicy durum, mąki lub skrobi. Ciasto podzielić na 4 porcje i uformować każdą porcję na przygotowanej desce do pieczenia w jednolitą, gładką bułkę o grubości 1,5 cm i długości ok. 30 cm, gładząc dłońmi. Za pomocą karty do ciasta lub noża podziel każdą bułkę na kawałki o szerokości 2-3 cm.
  • 5
    Przed dalszą obróbką gnocchi posypać dłonie niewielką ilością skrobi, aby ciasto się nie sklejało.
  • 6
    Zrobić rowki grzbietem widelca i ułożyć gnocchi na gładkiej desce do krojenia.
  • 7
    Niech gnocchi wślizgną się ostrożnie do dużej ilości wrzącej osolonej wody i gotować. Zredukować ciepło. Gdy tylko gnocchi wypłyną na powierzchnię, gotować na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 minuty. Następnie wyjąć gnocchi za pomocą łyżki cedzakowej.
  • 8
    Na małej patelni roztopić masło, dodać liście szałwii i wymieszać. Gnocchi polać masłem szałwiowym w naczyniu do pieczenia, posypać parmezanem i natychmiast podawać.
 
The gnocchi will keep in the refrigerator for 24 hours, simply wrap the dough rolls in cling film at the end of stage 4 and store.
 
 
Le Creuset