Gorąca czekolada z piankami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
1-2 1-2
Gorąca czekolada z piankami
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka startej skrobii kukurydzianej
  • 2 małe garście małych pianek lub kilka dużych posiekanych pianek
  • Przygotowanie

  • 1
    Czekoladę podzielić na małe kawałki i wlać połowę mleka do rondelka z nieprzywierającą powłoką. Ciągle mieszając delikatnie podgrzać, aż czekolada rozpuści się w mleku.
  • 2
    Skrobię kukurydzianą wymieszać z pozostałym mlekiem i mieszanką czekolady z mlekiem. Zwiększyć nieco temperaturę i mieszać, aż czekolada będzie gorąca i lekko lepka.
  • 3
    Wlać do dwóch kubków i natychmiast posypać piankami. Delikatnie wymieszać, aby niektóre pianki stopiły się na wierzchu czekolady.
  • 4
    Następnie usiąść, napić się czekolady i pozwolić sobie na chwilę relaksu.