Gorące bułeczki wielkanocne ze skórką cytrusową

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
+10 +10
Gorące bułeczki wielkanocne ze skórką cytrusową
Dodaj smaku wielkanocnym potrawom dzięki pysznym gorącym bułeczkom cytrusowym, które najlepiej smakują z masłem jako dodatek do kawy lub herbaty.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CIASTO
  • 600 g mąki uniwersalnej
  • 10 g soli
  • 55 g drobnego cukru
  • 15 g mieszanki przypraw do wypieków
  • 15 g cynamonu
  • 60 g masła
  • 15 g drożdży suchych
  • 375 ml ciepłego mleka
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 1 jajko
  • 120 g rodzynek sułtańskich
BIAŁA MASA
  • 100 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 5 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml mleka
LUKIER
  • 65 g cukru kryształu
  • 30 ml soku z cytryny
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • Skórka z 1 cytryny
  • Przygotowanie

  • 1
    Ciasto: Do miski miksera z końcówką do mieszania ciasta przesiej mąkę, wsyp sól, cukier i przyprawy, a potem dodaj pokruszone masło i zagnieść. Dodaj drożdże suche i dobrze wymieszaj. Podgrzej mleko ze skórką pomarańczową, wbij jajko i wymieszaj. Dodaj mieszankę mleczną do suchych składników i wymieszaj na średniej prędkości do utworzenia lepkiego ciasta. W razie konieczności dodaj więcej płynu. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie się kleić do miski i będzie delikatne oraz ciągnące.
  • 2
    Przełóż do natłuszczonej miski i przykryj wilgotnym ręcznikiem. Poczekaj, aż ciasto podwoi swoją objętość. Natłuść prostokątną formę do pieczenia i zapiekania Le Creuset z trójwarstwowej stali nierdzewnej 35 cm. Przełóż ciasto na deskę posypaną mąką, upewniając się przy tym, że nie ma w nim pęcherzyków powietrza, po czym uformuj prostokąt, posyp owocami i zawiń jak roladę. Podziel ciasto na 20 równych kawałków, każdy o masie ok. 60 g. Uformuj jednakowe bułeczki. Przełóż je do formy do pieczenia i zapiekania, przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw, aż podwoi swoją objętość. Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C (200°C z termoobiegiem).
  • 3
    Przygotowanie białej masy: Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj olej i dość mleka, by uzyskać półpłynną konsystencję. Przełóż do rękawa cukierniczego i nanieś na bułeczki, formując krzyżyki.
  • 4
    Przygotowanie bułeczek: Umieść bułeczki na środkowej półce piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200°C (190° z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C (170° z termoobiegiem) i przecz jeszcze przez 15–20 minut. Bułeczki powinny nabrać głębokiego złotego koloru.
  • 5
    Syrop: Rozpuść cukier w wodzie w garnku, dodaj skórkę z cytrusów i gotuj na dużym ogniu przez 3 minuty, by powstał syrop.
  • 6
    Lukier: Obficie posmaruj bułeczki syropem od razu po wyjęciu z piekarnika. Odstaw do wystudzenia na dziesięć minut i wyjmij z formy. Podawaj na gorąco z masłem.