Greckie kofty jagnięce z salsą z granatu i pistacji

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
2-4 2-4
Greckie kofty jagnięce z salsą z granatu i pistacji
Greckie kofty to pyszne pulpeciki à la kebab. Podawaj z salsami wzbogaconymi o superfood, hummusem i ciepłymi podpłomykami.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g mielonej jagnięciny hodowanej na wolnym wybiegu
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ szklanki świeżej bułki tartej razowej
  • 2 szalotki, drobno posiekane w kostkę
  • Skórka z połówki cytryny
  • 5 ml (1 łyżeczka) suszonego oregano
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • Kilka łodyżek świeżej mięty, drobno posiekanej
  • 50 g miękkiej, rozdrobnionej fety
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • Świeży sok z cytryny, do wykończenia
  • Świeżo młotkowany czarny pieprz
  • Hummus oraz podpłomyki – domowej roboty lub gotowe, do podania
SALSA Z GRANATEM I PISTACJAMI
  • 80 g pistacji, prażonych i grubo posiekanych
  • ½ szklanki nasion granatu
  • 3 szalotki, drobno posiekane
  • duża garść mięty, same listki, grubo posiekane
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 czubata łyżka marynowanych cytryn, drobno posiekanych
  • 15 ml (1 łyżka) miodu
  • 30 ml (2 łyżki) soku z cytryny
  • 60 ml (¼ szklanki) oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i świeżo młotkowany czarny pieprz, do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Salsa: umieść wszystkie składniki w płytkiej misce i dokładnie wymieszaj. Schładzaj do momentu podania.
  • 2
    Włóż do dużej miski jagnięcinę oraz pozostałe składniki na koftę. Wymieszaj składniki. Podziel na 8 porcji. Uformuj mięso i nabij na szaszłyki. Przepis wystarczy do przygotowania 8 szaszłyków.
  • 3
    Nagrzej prostokątną płytę grillową ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset 35 cm, aż będzie gorąca. Skrop kofty oliwą z oliwek i smaż na złoto ze wszystkich stron, aż będą całkowicie usmażone.
  • 4
    Podawaj z salsą z pistacji, hummusem i ciepłymi podpłomykami.