Grillowane owoce pestkowe z sałatką z brokułów

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
2-4 2-4
Grillowane owoce pestkowe z sałatką z brokułów
Wyśmienity lunch na świeżym powietrzu. Grillowanie brzoskwiń karmelizuje naturalne cukry i wzmacnia ich smak. Świetnie pasują do delikatnej burraty, ale także słonego halloumi pokrojonego w kostkę.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 główka brokułu
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i czarny pieprz, świeżo zmielone
  • Kasza bulgur lub kuskus, ugotowana
  • Oliwa z oliwek
  • 2 brzoskwinie, przepołowione
  • 2 nektarynki, przekrojone na pół
  • 4 morele, przekrojone na pół
  • 30 ml miodu
  • 2 kulki burraty lub kostki halloumi
  • 12 plastrów szynki coppa lub innej wybranej (opcjonalnie)
  • 8 paluszków grissini
  • Ocet balsamiczny, do podania
  • Rzeżucha lub rukola, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Zagotuj wodę w garnku. Włóż do wrzątku brokuł na 30 sekund, aż nabierze intensywnie zielonego koloru. Wyjmij i umieść w bardzo zimnej wodzie.
  • 2
    Pokój brokuł na małe kawałki i umieść w blenderze. Zmiksuj, aby całość przypominała ryż.
  • 3
    Wymieszaj sok z cytryny, sól i pieprz z rozdrobnionym brokułem. Dodaj ugotowaną kaszę bulgur lub kuskus i polej oliwą z oliwek. Odstaw.
  • 4
    Umieść płytę grillową prostokątną Le Creuset 32 cm na średnim ogniu. Posmaruj owoce miodem i oliwą z oliwek.
  • 5
    Po nagrzaniu umieść owoce na patelni naciętą stroną do dołu. Grilluj 2 minuty z obu stron i wyjmij.
  • 6
    Skrop burratę oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grillowanymi owocami pestkowymi (skropionymi octem balsamicznym), a także z szynką, paluszkami grissini oraz sałatką z brokułów. Podawaj ze świeżą rzeżuchą lub rukolą.