Grillowane warzywa w stylu azjatyckim

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Grillowane warzywa w stylu azjatyckim
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 mini papryki
  • 1 cukinia lub 4 mini cukinie
  • 1 bakłażan lub 4 mini bakłażany
  • 3 czerwone cebule dymki
  • dodatkowe warzywa według uznania, np. 1 gałązka pomidorków koktajlowych lub 100 g grzybów, kukurydza, szparagi itp.
 
  • Na marynatę:
  • 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 2 łyżki stołowe drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
  • Przygotowanie

  • 1
    Do grillowanych warzyw umyć paprykę, cukinię i bakłażan. Cukinię pokroić na okrągłe plastry. Małe papryki pokroić na płasko.
  • 2
    Bakłażany pokroić wzdłuż lub w poprzek na plasterki.
  • 3
    Cebulę pokroić wzdłuż na połówki.
  • 4
    Pomidorki koktajlowe umyć na gałązce.
  • 5
    Składniki na marynatę wymieszać razem.
  • 6
    Grillowane warzywa umieścić w dużej misce i wymieszać. Marynatę dodać do warzyw i wymieszać, marynować przez około 30 minut.
  • 7
    Następnie smażyć warzywa na średnim ogniu, aż będą lekko upieczone.
  • 8
    Ewentualnie dodać odrobinę oleju.