Gumbo z batatami i pieczoną papryką

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Gumbo z batatami i pieczoną papryką
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżka stołowa wędzonego oleju rzepakowego
  • 2 duże łodygi selera pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 duża, drobno posiekana cebula czerwona
  • 1 mała, pokrojona w duże kostki papryka czerwona
  • 1 pokrojona w duże kostki papryka żółta
  • 1 szklanka pieczonej papryki, odsączonej i pokrojonej w duże kostki
  • 1 łyżka stołowa mieszanki suszonych ziół
  • 1 łyżka stołowa pasty chipotle
  • 1 łyżka stołowa mielonej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzy cayenne
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 1 l gorącego rosołu warzywnego
  • 550 g pokrojonych na duże kawałki słodkich ziemniaków
  • 2 łyżki stołowe syropu klonowego
  • 6 gałązki tymianku bez listków
  • 2 liście laurowe
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • Podawać z:
  • świeżą, siekaną pietruszką
  • 90 g ryżu
  • Przygotowanie

  • 1
    Najpierw pogrzać olej na średnim ogniu w płaskim garnku z dużym dnem lub na patelni. Włożyć drobno posiekany seler oraz cebulę i smażyć przez około 5 minut, aż zmiękną. Teraz należy dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć przez kolejną minutę.
  • 2
    Całość posypać mieszanką ziół, dodać pastę chipotle i wymieszać. Posypać mieloną papryką, pieprzem cayenne i czosnkiem i smażyć przez 2 minuty.
  • 3
    Następnie posypać mąką i wymieszać. Należy zwrócić uwagę, aby składniki były pokryte mąką, jednak by nie przywierała ona do dna patelni.
  • 4
    Zalać gorącym rosołem warzywnym i dodać bataty. Dodać syrop klonowy i wymieszać, a następnie dodać tymianku i liści laurowych. Przyprawić dużą ilością pieprzu i małą ilością soli, w zależności od tego, jak bardzo słony jest rosół.
  • 5
    Następnie gotować gumbo przez około 45 minut bez przykrycia na małym lub średnim ogniu. Ziemniaki powinny być miękkie, a sos gęsty i zawiesisty. W przypadku zbyt szybkiego zagęszczenia się sosu należy zredukować ogień nałożyć pokrywkę na naczynie.
  • 6
    W razie potrzeby ponownie doprawić.
  • 7
    Udekorować świeżą pietruszką i podawać razem z gotowanym ryżem.
 
Do przyrządzenia tego dania można wykorzystać nie tylko bataty i paprykę. Bardzo dobrze sprawdzą się tutaj także dynia piżmowa lub fasola nerkowata z puszki. Wykracza to poza tradycyjny przepis na gumbo, ale sprawia, że danie jest bardziej zdrowe i bogate. ||Zaleca się stosowanie wędzonego oleju, lecz nie jest to konieczne. Taki olej wzmaga aromaty dymne potrawy. ||Pieprz cayenne nadaje gumbo pewnej pikantności. Jeśli potrawa nie ma być pikantna, zamiast pieprzu można zastosować słodką paprykę mieloną.
 
 
Le Creuset