Gumbo z kurczakiem i wędzoną kiełbasą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Gumbo z kurczakiem i wędzoną kiełbasą
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do kurczaka:
  • 4 pałki kurczaka ze skórą
  • 4 udka z kurczaka, po pieczeniu usunąć skórę i kości
  • 1 łyżka stołowa mielonej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżki stołowej pieprzy cayenne
  • 2 łyżki stołowe wędzonego oleju rzepakowego
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • Do gumbo:
  • 1 łyżki stołowe wędzonego oleju rzepakowego
  • 2 duże łodygi selera pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 duża, drobno posiekana cebula czerwona
  • 1 mała, pokrojona w duże kostki papryka czerwona
  • 1 mała, pokrojona w duże kostki papryka zielona
  • 1 łyżka stołowa mieszanki suszonych ziół
  • 1 łyżka stołowa mielonej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzy cayenne
  • 2 duże, drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 300 g pokrojonych na duże kawałki słodkich ziemniaków
  • 150 g pokrojonej w kawałki kiełbasy wędzonej (np. Andouille)
  • 1 l gorącego rosołu z kury
  • 2 łyżki stołowe syropu klonowego
  • 6 gałązki tymianku bez listków
  • 2 liście laurowe
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • Podawać z:
  • świeżą, siekaną pietruszką
  • 90 g ryżu
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 °C (kuchenka gazowa: poziom 6, termoobieg 180 °C).
  • 2
    Kurczaka ponacinać dookoła ostrym nożem i włożyć do dużej miski. Przygotować marynatę do kurczaka, mieszając paprykę, pieprz cayenne i olej ze szczyptą przypraw. Następnie położyć na blasze, wetrzeć marynatę w kurczaka i piec w piekarniku przez 30 minut.
  • 3
    W międzyczasie przygotować składniki na gumbo. W tym celu należy pogrzać olej na średnim ogniu w płaskim garnku z dużym dnem lub na patelni. Włożyć drobno posiekany seler oraz cebulę i smażyć przez około 5 minut, aż zmiękną. Teraz należy dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć przez kolejną minutę.
  • 4
    Posypać mieszanką przypraw, a następnie mieloną papryką, pieprzem cayenne i czosnkiem i smażyć przez 2 minuty.
  • 5
    Posypać mąką i wymieszać. Należy zwrócić uwagę, aby składniki były pokryte mąką, jednak by nie przywierała ona do dna patelni.
  • 6
    Po 30 minutach dodać kawałki kurczaka z piekarnika wraz z sosem do bazy gumbo. Dodać należy także bataty i kiełbasę. Polać wszystko gorącym rosołem i syropem klonowym. Wszystko dobrze wymieszać i dodać tymianku i liści laurowych. Przyprawić dużą ilością pieprzu i małą ilością soli, w zależności od tego, jak bardzo słony jest rosół.
  • 7
    Następnie należy gotować gumbo przez około 45 minut bez przykrycia na małym lub średnim ogniu. Ziemniaki powinny być miękkie, a sos gęsty i zawiesisty. W przypadku zbyt szybkiego zagęszczenia się sosu należy zredukować ogień nałożyć pokrywkę na naczynie.
  • 8
    W razie potrzeby ponownie doprawić.
  • 9
    Udekorować świeżą pietruszką i podawać razem z gotowanym ryżem.
 
Zaleca się stosowanie wędzonego oleju, lecz nie jest to konieczne. Taki olej wzmaga aromaty dymne potrawy. || Pieprz cayenne nadaje gumbo pewnej pikantności. Jeśli potrawa nie ma być pikantna, zamiast pieprzu można zastosować słodką paprykę mieloną. || Aby uzyskać więcej sosu i smaku, należy gotować kurczaka z kością. Jeśli ktoś preferuje mięso bez kości, można zamiast niego wybrać udka z kurczaka bez kości lub piersi z kurczaka.
 
 
Le Creuset