Czekolada honeycomb, wanilią i słonym karmelem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
Czekolada honeycomb, wanilią i słonym karmelem
Honeycomb to popularny cukierek w Wielkiej Brytanii i Australii. Niewiele składników powoduje prawdziwą eksplozję smaku (a także małą eksplozję w garnku). Honeycomb nadaje tej karmelowej czekoladzie odrobinę chrupkości i wspaniały złoty kolor.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do Honeycomb:
  • 100 g cukru
  • 85 g miodu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczki sody oczyszczone
Do karmelu:
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 150 ml śmietanki (ustawienie kremu podwójnego)
  • 50 g solonego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki soli morskiej
Do czekolady:
  • 175 g gorzkiej czekolady
  • 175 g pełnej mlecznej czekolady
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby uzyskać Honeycomb, podgrzać cukier i miód w rondelku na średnim ogniu, aby całkowicie rozpuścić cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż wszystko nabierze złotobrązowego koloru.
  • 2
    W międzyczasie wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem.
  • 3
    Teraz skończyć robienie Honeycomb. Aby to zrobić, wyłączyć kuchenkę i wymieszać sodę oczyszczoną trzepaczką. Mieszać przez około 10 sekund, aż utworzy się pienista, złocista mieszanina. Wylać tę mieszaninę na rozłożoną blachę do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia na około 2 godziny w suchym miejscu.
  • 4
    Aby przygotować karmel, podgrzać w rondelku cukier i wodę na średnim ogniu, aby cukier się rozpuścił. Po około 2 minutach zwiększyć poziom ciepła i pozwolić karmelowi gotować się przez 5 minut. Jak tylko uzyska kolor karmelowy, zdjąć patelnię z ognia i wymieszać cały krem drewnianą łyżką. Uwaga - może się rozpryskać! Teraz dodać sól morską, masło i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać, a następnie odłożyć gotowy karmel na bok i pozwolić mu ostygnąć.
  • 5
    Na tabliczkę czekolady posmarować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Rozpuścić dwa rodzaje czekolady w misce w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej i wylać na blachę do pieczenia. Rozłożyć karmel i Honeycomb na wierzchu i wszystko zamieszać drewnianą łyżką.
  • 6
    Pozostawić wszystko do ostygnięcia w suchym miejscu, następnie wyjąć z blachy i pokroić na kawałki.
  • 7
    Wskazówki
  • 8
    Honeycomb można przechowywać w suchym miejscu przez około cztery tygodnie.
  • 9
    Po prostu zawinięty w papier do pieczenia z ładnym sznurkiem i ozdobiony gałązką rozmarynu i jest gotowa świetną pamiątką dla przyjaciół lub na Boże Narodzenie.